10.2 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Od jučer svi građani dužni razvrstavati otpad
O

Ne propustite

Prema novom zakonu koji je na snazi već godinu dana, od jučer, 24. srpnja svi građani su dužni razvrstavati otpad.

Koprivnički Komunalac je uspostavio i omogućio svojim građanima odvojeno prikupljanje otpada. Trenutno je na području grada i prigradskih naselja postavljeno 90 „zelenih otoka” s 259 spremnika za odvojeno prikupljanje staklene, metalne, papirne i plastične ambalaže. Dok se sve ostale vrste otpada (stiropor, guma, tekstil, elektronički otpad, baterije…) mogu predati na reciklažnom dvorištu na adresi A. Daničića b.b. – poslovna zona Dravska (tel. 621-047).

Od 01. travnja 2011. godine GKP Komunalac započeo je projekt odvojenog prikupljanja zelenog (biorazgradivog) otpada u posebnim vrećama koji se provodi svaka dva tjedna. Nakon nabave posuda za biorazgradivi otpad, koje se očekuje tijekom jeseni ove godine, prikupljanje biorazgradivog otpada bit će prošireno i na preostalo područje Koprivnice (iza ulice Kneza Branimira prema Kunovec Bregu, iza Rudešinkinog Brega prema Reki, na dio Vinice, na Ivanjsku i Đelekovečku cestu iza pruge) i sva prigradska naselja.

U mjesecu svibnju 2012. godine započelo je i odvojeno prikupljanja ambalažnog otpada (plastike) izvan sustava povratne naknade putem besplatnih žutih vreća. U 2013. godini prikupljanje je prošireno na cijelo područje koje je obuhvaćeno odvojenim prikupljanjem zelenog otpada.

Humanitarna akcija prikupljanja čepovaZajedno s Franjevačkim svjetovnim redom (OFS) iz Župe sv. Antuna u Koprivnici, 2012. godine pokrenuta je humanitarna akciju prikupljanja otpadnih plastičnih čepova i poklopaca za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca koji njihovom prodajom kupuju lijekove neophodne za liječenje oboljelih. Otpadni plastični čepovi mogu se ostaviti u zasebnim žutim posudama u Župi sv. Antuna, na ulazu u upravnu zgradu Komunalaca, Gradskoj tržnici, te u vrtićima i školama. Do sada je predano 3.128 kg otpadnih čepova, što prema procjeni odgovara količini od oko 800.000 komada. Više informacija pročitajte u informativnom letku.

U suradnji s udrugom UZOR Hrvatske odvojeno se sakuplja otpadni papir. Radi se o jedinstvenom projektu gdje se putem teretnih bicikla, telefonskim pozivom ili SMS porukom, otpadni papir preuzima na kućnoj adresi i prevozi do najbližeg kontejnera smještenog na 6 lokacija u gradu Koprivnici.

Krajem 2007. godine na Gradskom groblju u Koprivnici započelo je odvojeno prikupljanje otpadnih lampaša. Otpadni lampaši se prije predaje na oporabu dodatno razvrstavaju na četiri osnovne komponente (otpadna plastika, metalni poklopci, stakleni lampaši i elektronički lampaši).

Pored zelenih otoka, te prikupljanja plastičnog i biorazgradivog otpada putem zasebnih vreća na kućnom pragu, građanima je omogućena besplatna predaja otpada na reciklažnom dvorištu, kompostištu, odlagalištu otpada i reciklažnom dvorištu za građevni otpad.

Građani imaju mogućnost besplatno predati:

  • sve količine odvojeno prikupljenog korisnog otpada na reciklažnom dvorištu u Koprivnici, A. Daničića b.b. – poslovna zona Dravska (tel. 621-047),
  • mjesečno do dvije auto-prikolice biorazgradivog otpada na kompostištu u Herešinu, Marofska b.b. (tel. 636-008),
  • mjesečno jednu auto-prikolicu građevnog otpada na reciklažnom dvorištu za građevni otpad u Herešinu, Marofska b.b. (tel. 636-008),
  • mjesečno jednu auto-prikolicu komunalnog otpada na odlagalištu Piškornica.

Na reciklažnom dvorištu moguće je predati sve vrste staklene, metalne, papirne i plastične ambalaže, ravnog prozorskog stakla, metala, stiropora, auto-guma, odjeće i tekstila. Uz neopasni otpad na reciklažnom dvorištu građani mogu predati i dio problematičnog (opasnog) otpada, kao što je električni i elektronički otpad, akumulatori, otpadne baterije, te ambalažu od herbicida.

Postojeće reciklažno dvorište (izgrađeno još 2004. godine) zbog znatnog povećanja količina odvojeno prikupljenog otpada i proširenja liste otpada koji se mora zbrinjavati prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (glomazni i problematični opasni otpad) nema prostornih mogućnosti za primanje većih količina problematičnog otpada.

Neposredno uz reciklažno dvorište planirano je postavljanje montažnog spremišta („balona”) za dodatne vrste otpada, ali zbog blizine magistralnog plinovoda nije dobivena suglasnost za njegovo postavljanje, pa je u postupku traženje nove lokacije.

Do određivanja nove lokacije, za problematični otpad do kraja godine na reciklažnom dvorištu bit će postavljena zasebna metalna spremišta, sa spremnicima i zaštitnim posudama na podu.

Budući da više nije dopušteno iznošenje glomaznog otpada na javnu površinu, za njegov odvoz potrebno je nazvati na telefon 048/251-844, te će građani bit obaviješteni o terminu besplatnog odvoza.

Kazne od 3.000 do 10.000 kuna

Što, dakle, građani moraju činiti? Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, sva kućanstva moraju razvrstavati i odvojeno odlagati komunalni, odnosno kuhinjski otpad, zatim papir, metal, staklo, plastiku i tekstil, te krupni (glomazni) otpad. Svaku od navedenih vrsta otpada valja odlagati u poseban spremnik (kontejner), koje građanima u blizini njihovih kuća trebaju osigurati jedinice lokalne samopurave. Zakon, međutim, ne propisuje koliko će ti spremnici biti blizu nečijem kućnom pragu, nego će o tome odlučiti struka.

A za sve one koji možda i nisu sigurni bi li krenuli s odvajanjem otpada, treba napomenuti kako Zakon propisuje i kazne od 3.000 do 10.000 kuna za građane koji to ne budu radili. Još uvijek nije još definirano na koji način će se kontrole na terenu provoditi, pa je za sada jedini način naplaćivanja kazni da komunalni redar na licu mjesta, pokraj kontejnera, utvrdi kako građanin nije razvrstao otpad i ispiše mu kaznu.

Odvoz plastike 2014 Odvoz zelenog otpada 2014
Preuzmi PDF Preuzmi PDF
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Naše bogatstvo

[FOTO] IZVRSNA VIJEST Peteranski bijeli vez „file“ zaštićen kao trajno kulturno nematerijalno dobro

Sjajna vijest dolazi iz Općine Peteranec. Naime, peteranski bijeli vez "file" zaštićen je kao trajno kulturno nematerijalno dobro. Peteranski bijeli...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×