zapelo

Od nove Obrtničke ništa biti neće, Koren: Ne možemo uložiti 80 mil. kuna u jedan objekt, Jakšić: To je strašno neodgovorno i neozbiljno

Škola je trebala biti izgrađena suradnjom Grada i Županije, no od toga biti ništa neće. Težište je prebačeno na Centre kompetencija poglavito zbog velikog iznosa novca potrebnog za gradnju nove škole.

13:04h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Za izgradnju nove Obrtničke škole nismo pronašli model i to je nemoguće naći, rekao je jučer župan Darko Koren. Tako škole, čija je gradnja trebala početi još 2016., nema na vidiku, iako je 2013. godine (tada dožupan) Ivan Pal najavio kako bi ona trebala biti dovršena 2018. godine.

Podsjetimo, bivša gradonačelnica Vesna Željeznjak potpisala je s županom ugovor o pravu građenja i ustupanju vrijednog zemljišta za izgradnju nove Obrtničke škole u Cvjetnoj ulici. Škola je trebala biti izgrađena suradnjom Grada i Županije, no od toga biti ništa neće. Težište je prebačeno na Centre kompetencija poglavito zbog velikog iznosa novca potrebnog za gradnju nove škole.

– Kroz program Centra kompentencija, u čijem je sad tijeku prijava i odabir izvođača, riješit će se u velikoj mjeri pitanje prostora u Obrtničkoj školi u Koprivnici i isto tako u Đurđevcu. Treba biti realan, projekt Obrtničke škole u onom formatu o kojem smo maštali i koji smo si željeli košta 80 milijuna kuna. To je svakom jasno da nije realno i to ne možemo uložiti u jedan objekat – rekao je Koren jučer.

Dodao je da ćemo svi zajedno ostariti čekajući danas sutra neku mogućnost da se škola isfinancira kroz EU fondove i kako želi govoriti samo o realnim projektima kao štu su Centri kompetencija, tako da se za iduću godinu može planirati jedna light nadogradnja križevačke Gimazije čime bi se riješila jednosmjenska nastava.

Za komentar smo nazvali Mišela Jakšića, čelog čovjeka Grada, najavljenog partnera u izgradnji nove škole. One je bio kratak te najavio službenu presicu s Ivanom Palom za idući tjedan.

– Ono što moram reći ‘na prvu’ jest da je to strašno neodgovorno i neozbiljno, ali samo potvrđuje moje sumnje da su neki ostali bez vizije i energije za razvoj ovoga kraja. Sve ostalo ćemo kolega Pal i ja prokomentirati drugi tjedan – izjavio je gradonačelnik Koprivnice.

Jakšić je ranije kod trzavica i zapinjanja napominjao kako će Grad na sebe preuzeti gradnju nove Obrtničke, ukoliko će biti potrebno. Hoće li zaista do toga doći saznat ćemo drugi tjedan.