19.6 C
Koprivnica
Subota, 23. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Od petka stupa na snagu novi Zakon o zabrani pušenja
O

Ne propustite

Od petka 07. studenog 2008. godine stupaju na snagu odredbe novoga Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda te će od toga dana pušenje biti u potpunosti zabranjeno u svim odgojnim, obrazovnim, zdravstvenim i javnim ustanovama. Izuzetak su jedino psihijatrijski odjeli bolnica i psihijatrijske bolnice u kojima je pušenje dozvoljeno jedino u posebno uređenim prostorijama za pušenje. Potpuna zabrana pušenja uvodi se i kod svih javnih nastupa i prikazivanja osoba koje puše na televiziji, a zabranjuje se i svako direktno ili indirektno oglašavanje cigareta  ili pušenja. Izuzetak od ove odredbe Zakona su samo filmska i umjetnička djela.

Potpunom primjenom ovoga Zakona od svibnja 2009. godine pušenje u kafićima i restoranima biti će dozvoljeno jedino na otvorenim terasama, a u šestomjesečnom roku za prilagodbu ovom Zakonu ugostiteljima je ostavljena mogućnost da za svoje goste osiguraju posebno propisanu i ventiliranu prostoriju za pušenje u kojoj će biti dozvoljeno pušenje, ali bez posluživanja jela i pića.

Proizvođači cigareta stupanjem na snagu ovoga Zakona imaju šestomjesečni rok za prilagodbu svojih proizvoda u smislu označavanja štetnosti pušenja, tako da će pakiranja cigareta uskoro morati sadržavati daleko uočljivija upozorenja o štetnosti pušenja na ljudsko zdravlje.

Kazne za nepridržavanje Zakona izuzetno su visoke, tako da pojedinca koji puši na javnom mjestu očekuje novčana kazna od 1000 kuna, a zaposlenike ugostiteljskih objekata, u kojima se zatekne osoba koja puši, od 500 do 1000 kuna. Kazne za pravne osobe kreću se od 5 000 do 15 000 kuna, a nadzor nad primjenom ovoga Zakona provoditi će sanitarna, zdravstvena i prosvjetna inspekcija, inspektori rada i Državni inspektorat.

Donošenjem Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda Hrvatska je udovoljila potpisanoj Konvenciju o nadzoru nad duhanom i Europskim smjernicama o pristupanju Europskoj uniji.

ZAKON O OGRANIČAVANJU UPORABE DUHANSKIH PROIZVODA (Pročišćeni tekst)

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prigoda

[IMENDANI] Dvije dame današnje su slavljenice, uputite im čestitke!

Elizabeta i Sofija danas slave imendan. Elizabeta je entuzijastična, živahna, inteligentna, živahna, sjajna, oduzima dah, uzbuđena je, pouzdana i ambiciozna...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti