Muškarci puno ugroženiji

Od raka u Podravini i Prigorju umire svaka četvrta osoba

07:30h
0
Ilustracija // Foto: Ingimage

Muškarci su najčešće obolijevali i umirali od raka bronha i pluća te raka prostate, dok žene najčešće imaju rak dojke, debelog crijeva te rak janjnika.

Vodeći uzrok smrti u 2014. godini u Koprivničko-križevačkoj županiji i dalje su bolesti cirkulacijskog sustava dok je drugi po redu karcinom, od kojeg se u posljednjih pet godina bilježi porast smrtnosti od pet posto.

Od te zloćudne bolesti u županiji umire svaka četvrta osoba te je 2014. godine bitku s rakom izgubilo čak 414 ljudi.

Širenje karcinoma te mortalitet konstantno rastu u oba spola. Prosječno se u županiji godišnje registrira oko 570 oboljelih, dok ih umre oko 380. Muškarci od raka češće obolijevaju i umiru nego žene.

– Na žalost i u našoj županiji, kao i u cijeloj Hrvatskoj, novotvorine su drugi vodeći uzrok smrtnosti. No dobra prevencija, rana dijagnostika te pravovremeno i adekvatno liječenje mogu rezultirati smanjenjem toga broja – rekla je dr. Davorka Gazdek, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

U 2013. godini na području županije otkriveno je 596 novih slučajeva raka, a umrlo je 385 osoba. Oboljela su 323 muškaraca i 273 žena.

dr. Davorka Gazdek // foto: T.Jurenec
dr. Davorka Gazdek // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Radi usporedbe, u Hrvatskoj je iste godine otkriveno gotovo 21.000 novooboljelih, a u našoj županiji je postotak otkrivenih karcinoma bio nešto veći nego u cijeloj zemlji.

Muškarci su najčešće obolijevali i umirali od raka bronha i pluća te raka prostate, dok žene najčešće imaju rak dojke, debelog crijeva te rak janjnika.

D. Gazdek kaže da se karcinom najčešće javlja kod starijih ljudi, jer se on povezuje s produljenjem životnoga vijeka.

– Za nastanak maligne stanice treba proći dulje vrijeme izloženosti rizičnim faktorima, zato je pravilo da što dulje živimo, više će biti karcinoma – kaže ona.

Kao rizične faktora navela je na prvom mjestu pušenje, zatim pretjerano konzumiranje alkohola, nepravilnu prehranu s puno masnoća, a bez vlakana, smanjenu tjelesnu aktivnost.

– Iako se uvriježilo takvo mišljenje, stres nije uzročnik karcinoma, nego kardiovaskularnih bolesti – tvrdi dr. Gazdek.

Prema godinama starosti, od 45. godine života smrtnost evidentno raste, iako je očekivano najviše umrlih u dobi nakon 65. godine. Vodeći uzroci smrti osoba starih od 25 do 64 godine su karcinom pa bolesti srca i krvnih žila, dok je kod starijih od 65 situacija obrnuta.