6.3 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zabrinjavajući trendovi

U godinu dana u Podravini i Prigorju otkriven 571 novi slučaj karcinoma, ovi su najsmrtonosniji…
U

Broj novooboljelih žena od raka dojke konstantno raste

Ne propustite

Sve je više slučajeva karcinoma u našoj županiji, rečenica je koju ćete često čuti u javnom prostoru, no je li to baš tako. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo naše županije možemo zaključiti da negativnog trenda zapravo i nema.

U nedavno objavljenoj publikaciji o zdravstvenoj zaštiti za 2023. godinu, javno-zdravstveni djelatnici prikupili su podatke iz 2020. godine – jedine koji su im u potpunosti bili dostupni.

Najopasniji karcinom

– U 2020. godini otkrili smo 571 novi slučaj raka, u koji ne spadaju i bolesti kože. Muškarci i dalje češće obolijevaju od raka nego žene, a odnos je 58 prema 42 posto – navode.

S obzirom da nas je otprilike 100.000, vjerojatnost u našoj županiji da ćete dobiti rak je 1:200. U Zavodu dodaju i kako je ukupna stopa incidencije raka, prema broju novooboljelih na 100.000 stanovnika u našoj županiji niža nego u Hrvatskoj. Jedino je veća incidencija kad se gledaju samo muškarci. Ono što brine je činjenica da se u Koprivničko-križevačkoj županiji više umire od raka nego li je to državni prosjek.

IlustracijaNajopasniji karcinom
Karcinomi koji se kasnije otkriju predstavljaju najveći problem // Foto: Ilustracija

Reći će to da su oblici znatno ozbiljniji. Stopa mortaliteta je u Podravini i Prigorju 349,2 na 100.000 stanovnika, a u Hrvatskoj 324,6. U 2020. godini umrlo je u našoj županiji 360 osoba od raka, muškaraca 211. Vodeći uzrok smrtnosti, najopasniji karcinom, kod muškaraca je rak bronha i pluća, a kod žena kolorektalni, to jest debelog crijeva. Kasnije se otkrivaju pa je i liječenje teže, pojašnjavaju u Zavodu za javno zdravstvo.

– Postoji trend smanjenja incidencije raka pluća kod muškaraca, očito smanjuju pušačke navike. No, brine porast raka prostate. Opet povezano je sa starenjem i sve dužim prosječnim vijekom muškaraca – ističu stručnjaci i dodaju:

– Broj novooboljelih žena od raka dojke konstantno raste, a razlog leži i u činjenici da se zbog provođenja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji se počeo
provoditi od listopada 2006., povećava prilika za otkrivanje raka.

Rak prostate u porastu

U godini za koju imaju sve dostupne podatke muškarci su najčešće obolijevali od raka prostate (25 posto), raka bronha i pluća (17 posto), raka debelog i završnog dijela crijeva (12 posto) i raka bubrega (5 posto).

Žene su najčešće obolijevale od raka dojke (22 posto), raka debelog i završnog dijela crijeva (13 posto), raka bronha i pluća (8 posto), a raka maternice svaka 17 žena oboljela od te bolesti, ističu u Zavodu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

PRIGODA

Danas imendan slave Đurđica, Helena, Đuro i Juraj

Danas posebnog razloga za druženje imaju osobe imena Đurđica, Helena, Đuro i Juraj. Evo što znače i otkud dolaze njihova...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×