11.7 C
Koprivnica
Petak, 31. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BLAŽI UDAR

Od sutra na snazi nove stope PDV-a, evo kojim proizvodima bi se trebale smanjiti cijene
O

Ne propustite

Od sutra, 01. travnja na snagu stupaju niže stope PDV-a.

Vlada je nedavno donijela paket mjera kako bi ublažila udar poskupljenja na građane.

Snižavanje PDV-a bi se trebao osjetiti na cijenama niza proizvoda i usluga.

Neki trgovački lanci već su snizili cijene proizvodima i prije nego što je odluka o nižem PDV-u stupila na snagu, piše N1.

S 25 na 5 posto smanjuje se i PDV na isporuku prirodnog plina i primjenjivat će se do 31. ožujka 2023.

U drugoj skupini su proizvodi i dobra kojima se PDV spušta s 25 na 13 posto. U tu kategoriju spadaju proizvodi koji se smatraju “menstrualnim potrepštinama”, a to su higijenski ulošci, dnevni ulošci, tamponi, menstrualne čašice, menstrualne gaćice, menstrualna spužva, menstrualni disk.

Snižena stopa s 25 na 13% primjenjivat će se na prirodni plin i grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku.

S dosadašnjih 13 na 5 posto pada PDV na dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, zatim na jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla.

Isto toliko snižava se i PDV na isporuku živih životinja – goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, kao i za isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, prenosi RRiF.

S 13 na 5 posto snižava se i PDV za isporuku svježih ili rashlađenih kobasica, ali i za živu ili rashlađenu ribu, potom mekušce, rakove kao što su jastozi, hlapovi, škampi, kozice, potom i za svježe ili rashlađeno povrće, korijene, gomolje, svježe i suho voće i orašaste plodove te za jaja.

Ono što će najviše zanimati poljoprivrednike, posebice u doba pred sjetvu je da se s 13 na 5 posto snižava PDV na sadnice i sjemenje, potom na gnojiva i pesticide te druge agrokemijske proizvode i proizvode koji se pretežito koriste kao hrana za životinje, osim hrane za kućne ljubimce.

S 13 na 5 posto snižava se i PDV na ulaznice za koncerte.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

TRENUTAK ZA SMIJEH

[VIC DANA] Došla dva siromaha u restoran

Nađu se dva siromaha ispred restorana i odluče ući i najesti se, pa što bude. Uđe prvi, najede se i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti