24.4 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Opasnost u parku/Hleb:Drvored načet bolestima, konzervatori ne daju rušenje
O

Ne propustite

Tri dana nakon što je kesten u gradskom parku umalo pao na biciklistkinju, iz koprivničkog Komunalca stiglo nam je objašnjenje nemilog događaja koji je umalo završio tragično. 

Ipak, kako tvrde, u Komunalcu, nitko to nije mogao predvidjeti.

– Da je sporni kesten u lošem zdravstvenom stanju bilo je vidljivo tek nakon njegova rušenja i raspiljavanja. Trulež je izazvana gljivama truležnicama, koje tiho uništavaju stablo iznutra, pa se takve bolesti vide tek nakon lomova – rekla je Maja Hleb, članica Uprave Komunalca, ističući kako je drvored kestena koji se proteže uz Zrinski trg i sjeverni dio parka smanjenog vitaliteta, dijelom zbog starosti, a dijelom zbog kestenovog moljca minera i ekstremnih suša u posljednje dvije godine.

Kao potencijalnu opasnost još je izdvojila i jedan nagnuti bor uz trored javora.

-Centralni je park dio stare gradske jezgre te je pod zaštitom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, a većina biljaka posađena je krajem 19.stoljeća, ističe Hleb te napominje kako su im ruke vezane kada je riječ o rušenju.

Ipak neka će neka stabla u naredna dva mjeseca biti uklonjena te zamijenjena novima iste vrste. To su suhi pačempres kod javnog WC-a, dva suha javora uz Nemčićevu ulicu, dva suha javora uz stazu od paviljona prema meteorološkom stupu, te šest kestena kod crkve sv. Nikole.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvaja

Prozračni outfit na lijepoj Koprivničanki je za peticu, ovako izgleda look rođen za ljeto

Da je počelo ljeto možemo vidjeti na svakom koraku - ne samo da je nama vruće, već se i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×