Opasnost u parku/Hleb:Drvored načet bolestima, konzervatori ne daju rušenje

12:10h
0
Drvored uz Zrinski trg načet je bolestima i sušom

Tri dana nakon što je kesten u gradskom parku umalo pao na biciklistkinju, iz koprivničkog Komunalca stiglo nam je objašnjenje nemilog događaja koji je umalo završio tragično. 

Ipak, kako tvrde, u Komunalcu, nitko to nije mogao predvidjeti.

– Da je sporni kesten u lošem zdravstvenom stanju bilo je vidljivo tek nakon njegova rušenja i raspiljavanja. Trulež je izazvana gljivama truležnicama, koje tiho uništavaju stablo iznutra, pa se takve bolesti vide tek nakon lomova – rekla je Maja Hleb, članica Uprave Komunalca, ističući kako je drvored kestena koji se proteže uz Zrinski trg i sjeverni dio parka smanjenog vitaliteta, dijelom zbog starosti, a dijelom zbog kestenovog moljca minera i ekstremnih suša u posljednje dvije godine.

Kao potencijalnu opasnost još je izdvojila i jedan nagnuti bor uz trored javora.

-Centralni je park dio stare gradske jezgre te je pod zaštitom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, a većina biljaka posađena je krajem 19.stoljeća, ističe Hleb te napominje kako su im ruke vezane kada je riječ o rušenju.

Ipak neka će neka stabla u naredna dva mjeseca biti uklonjena te zamijenjena novima iste vrste. To su suhi pačempres kod javnog WC-a, dva suha javora uz Nemčićevu ulicu, dva suha javora uz stazu od paviljona prema meteorološkom stupu, te šest kestena kod crkve sv. Nikole.

čitam...