14.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Neželjeni sustanar

Ptice padaju u dimnjake zgrada i stvaraju probleme, dimnjačar Poljičak: Sve ih je više, a moguće je da se stanari i otruju
P

Jedan je takav slučaj ovih dana iz zgrade na J.J. Strossmayera u Koprivnici gdje su vrane pronađene u dimnjaku stana na prvom katu i to čak dva dana za redom

Ne propustite

Proljeće osim toliko željenih toplijih dana sa sobom nosi i buđenje prirode, a u posljednje vrijeme ptice nas dovode u situacije koje nas i neugodno iznenade.

Jedan je takav slučaj ovih dana iz zgrade na J.J. Strossmayera u Koprivnici gdje su vrane pronađene u dimnjaku stana na prvom katu i to čak dva dana za redom.

Osim što je neugodna i potencijalno vrlo opasna, ova situacija ipak nije ništa neobično. Kada ptice u želji da sagrade gnijezdo na dimnjaku upadnu u njega ili se to dogodi njihovom neopreznošću više je mogućih scenarija.

Ptice na krovovima // Ilustracija // Foto: Depositphotos.com

Ptice u želji da polete natrag često stvaraju neuobičajenu buku, pa ih je tako lakše primijetiti, a onda je najbolje u pomoć pozvati dimnjačare koji vrlo lako rješavaju ovaj problem. S druge strane treba biti i oprezan, jer ako pticu ne primijetite, postoji mogućnost da ona zaštopa dimnjak, a onda može doći i do neželjenih slučajeva.

Posljednjih godina sve veći broj slučajeva

Koprivnički dimnjačar Zvonimir Poljičak kaže kako su slučajevi pronalaženja ptica u dimnjacima sve češći.

– Najčešće ovakve situacije kreću u proljeće, a u posljednje tri godine takvih intervencija imamo sve više – kaže Poljičak.

O razlozima je teško govoriti, no čini se kako ljudski faktor i ovdje ima utjecaj.

– Postoji mogućnost da do ovih situacija dolazi zbog rušenja stabala na kojima ptice inače borave. Bilo je primjerice slučajeva oko područja bolnice, a tamo se dosta stabala porušilo. No, teško je potvrditi dolazi li do tih problema upravo iz tog razloga – kaže nam.

Da ovo nije bezazlen problem jasno je i iz problema koji mogu nastati.

– Ako ptica zapne u dimnjaku i time ga začepi, dolazi do nemogućnosti protoka dimnih plinova. U najgorem slučaju može doći do njegovog povratka u prostore gdje ljudi žive, a onda i otrovanja – pojašnjava.

Prevencija je bitna

Kako bi se ovako nešto spriječilo, postoje preventivne metode kojima se to možete napraviti.

– Najbolje bi bilo za dodatnu sigurnost postaviti zaštitne mreže na vrhu dimnjaka kako ptice ne bi imale pristup. Najbolje bi bilo da zgrade to naprave preko svojih predstavnika stanara, kako bi ovakvih slučajeva bilo manje, odnosno kako bi ih u potpunosti otklonili – zaključuje Poljičak.

TKT, Vrane
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Uživali u plesnim izvedbama

FOTO/VIDEO Veselo je na plesnom spektaklu u Virju koji je okupio 800 natjecatelja iz cijelog svijeta

Ovog vikenda u Virju se održao pravi plesni spektakl! Naime, Virje je domaćin velikog međunarodnog plesnog natjecanja Croatian trophy te...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×