covid-19

Osam jasnih znakova da ste preboljeli koronavirus, a da to niste ni znali

Iako nije službeno prepoznat kao simptom koronavirusa, neki zaraženi pacijenti prijavili su i mentalni umor kao simptom.

13:14h
0
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Strani stručnjaci navode da postoji mogućnost da su neke osobe preboljele koronavirus i prij nego što je epidemija krenula. Ukoliko ste imali blage oblike dolje navedenih simptoma vjerojatno ste sami uspjeno pobijedili najpoznatiji virus na svijetu, pišu strani mediji.


Sveučilište Oxford napravilo je istraživanje koje pokazalo da postoji osam jasnih znakova koji o tome svjedoče.

Infekcija očiju

Novo istraživanje je pokazalo da infekcija očiju, poput konjuktivitisa može biti simptom koronavirusa.

– Svaka infekcija gornjeg dišnog sustava može rezultirati viralnim konjuktivisom kao komplikacijom, što je slučaj i kod koronavirusa – rekli su znanstvenici.

No, dodaju i kako je malo vjerojatno da se dogodi kako je konjuktivis jedini simptom osobe zaražene koronavirusom, vjerojatno bi on došao kao popratni simptom s vrućicom, suhim kašljem i slično.

Suhi kašalj

Jedan od najčešćih i najprepoznatljivijih simptoma koronavirusa je upravo suhi kašalj.

Mentalni umor

Iako nije službeno prepoznat kao simptom koronavirusa, neki zaraženi pacijenti prijavili u i to kao simptom.

Temperatura

Osim suhog kašlja i ovo je najčešći simptom koronavirusa.

Kratak dah

Osjećaj pritiska na grudima i nemogućnost dubokog udisaja se isto javljaju kao simptomi.

Gubitak osjetila njuha i okusa

Britanski otorinolaringolozi nedavno su upozorili kako gubitak osjetila njuha i okusa također može biti simptom koronavirusa.

Problemi s trbuhom, probavom

Pokazal se da od 204 zaražene osobe koje su sudjelovale u istraživanju, njih 48,5 posto prijavilo je dijareju kao simptom.

Fizički umor

Još jedan od simptoma koronavirusa koji se javlja i usred prehlade, gripe i drugih virusa jest osjećaj umora i iscrpljenosti.

Zdrav organizam s jakim imunitetom može sam pobijediti blaže oblike koronavirusa, bez da primijetite da ste ga imali. Kako god, važno je i dalje pridržavati se svih mjera zaštite i samoizolacije.

 

čitam...