epidemija

Osjetno skočio broj novih slučajeva koronavirusa, u zadnja 24 sata čak 11 pozitivnih nalaza

Broj zaraženih raste i u susjednim državama, kazao je premijer, a to su sve razlozi za dodatan oprez.

13:09h
0
Foto: Ivan Brkić

Andrej Plenković, premijer RH, danas je na početku sjednice vlade prokomentirao i iznio najnovije podatke vezane uz epidemiju koronavirus u Lijepoj našoj. Otkrio je kako se nakon tri tjedna ‘mira’ bilježi porast broja zaraženih.


– Bilježimo preko 20 oboljelih. Smatramo da je dolaskom lijepog vremena to razumljivo i da su se naši sugrađani opustili. Pandemija ne jenjava, i dnevni broj oboljelih u svijetu je veći nego ikad. Samo jučer je bilo 120.000 novih slučajeva u svijetu, što je više nego u travnju – izjavio je premijer.

Broj zaraženih raste i u susjednim državama, kazao je, a to su sve razlozi za dodatan oprez. Neki sugrađani vratili su se iz Srbije i Bosne i Hercegovine, stoga je premijer apelirao prema svima da budu na oprezu.

– U interesu hrvatskog gospodarstva, turizma i normalnog funkcioniranja države je da što više reaktiviramo gospodarstvo. Moramo zadržati ključne mjere koje sprječavaju zarazu, a to se odnosi na izbjegavanje rukovanja te, naravno, pranje ruku i dezinfekcija – dodao je.

Sljedeći tjedan održat će se tematska sjednica vlade na kojoj će tema biti koronavirus, odnosno sprječavanje njegova daljnjeg širenja. Državni tajnik Tomislav Dulibić otrkrio je kako u posljednja 24 sata Republika Hrvatska broji 11 novih pozitivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

– Svi novooboljeli su promptno obrađeni i identificirani su svi bliski kontakti i kontakti koji su stavljeni u samoizolaciju. Brzom reakcijom zdravstvenog sustava i epidemiologa situacija je stavljena pod kontrolu – ispričao je Dulibić.

čitam...