Otvoren 12. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije

15:34h
0
Snimio: Marijan Sušenj

Oko 250 obrtnika te malih, srednjih i velikih tvrtki sudionika 12. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije od danas do 8. studenog izlažu u hangarima bivše vojarne u Križevcima na 5600 četvornih metara unutrašnjeg i vanjskog izložbenog prostora svoje proizvode.

Proizvođači hrane, alata, strojeva, građevinari te tvrtke iz drugih gospodarskih grana u Križevcima su se okupile iz svih dijelova Hrvatske, ali i Makedonije, Italije, Mađarske, BiH i drugih država, a potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretnić je za njihovu mnogobrojnost kazao da je najbolji dokaz da je Podravsko-prigorski gospodarski sajam, iako posljednji u kalendarskoj godini, postao tradicionalan i priznat na državnoj razini. Također, komentirajući gospodarsku situaciju u državi pozitivnim je ocijenio posljednje kreditno zaduženje Hrvatske:Snimio: Marijan Sušenj

– Sa milijardu i pol dolara ćemo podmiriti financijske obaveze za koje nemamo unutarnjih rezervi i pomoći gospodarstvu da se oporavi. Uz to, već smo iskoristili veći dio od 340 milijuna kuna iz operativnog programa za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, što će znatno doprinijeti oporavku gospodarstva.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić kazao je, pak, kako nije zadoljan odbijanjem Ministarstva obrazovanja da prihvati Komorin prijedlog uvođenja Bavarskog modela srednjoškolskog strukovnog obrazovanja, po kojem bi učenici tjedan dana imali teoretsku nastavu, a dva tjedna prakse:

Snimio: Marijan Sušenj– Tražit ćemo dodatne razgovore o toj temi, ali i prijedlozima mjerodavnog Ministarstva o mijenjanju strukovnog obrazovanja, jer ni s njima nismo zadovoljni.

Gradonačelnik Branko Hrg naglasio je da je ovogodišnji sajam najveći do sada te da se grad protiv gospodarske stagnacije bori ulaganjima u gospodarstvo, infrastrukturu i školstvo vrijednim 70 milijuna kuna.

Sutra će u sklopu 12. županijskog Obrtničkog i gospodarskog sajma po prvi puta biti održano natjecanje privatnih šumovlasnika, u kojem će 100-tinjak natjecatelja podijeljenih u 25 ekipa odmjerit će snage u obaranju debla na balon, piljenju oblica ručnom pilom, zabijanju čavla u tvrdo drvo te povlačenju užeta. Uz to, bit će održana izložba malih životinja, okrugli stolovi za gospodarstvenike i poljoprivrednike, modna revija i revija frizura, nastupi glazbenika i folklornih društava te druga događanja. Održavanje 12. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije košta oko 500 tisuća kuna, od kojih je pola osiguralo Ministarstvo gospodarstva, Grad Križevci 100 tisuća kuna, a ostatak novca je osiguran sponzorstvima i iznajmljivanjem izložbenog prostora. Članovi organizacijskog odbora očekuju da će Sajam tijekom tri dana obići između šest i sedam tisuća posjetitelja.

 

čitam...
Loading...