31.5 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Otvorenje Generalićeva aneksa u Hlebinama
O

Ne propustite

Poznato je da je Ivan Generalić 1983. godine darovao 17 svojih slika tadašnjoj Skupštini općine Koprivnica, uz tadašnji Dan oslobođenja Koprivnice 7. studenoga. Sa slikama iz fundusa Muzeja grada, odnosno Galerije Hlebine, fond slika popeo se na 23, na kraju 27. Generalić je želio da dio fonda njegovih slika ostane u rodnim Hlebinama, da se ne rasprši i da to bude njegov dar ne samo selu i općini, nego i mladim naraštajima.

Skupština općine ugovorno se obavezala da će u dogledno vrijeme sagraditi dodatak, aneks, Galeriji Hlebine. Generalić je uz slike darovao i 600.000 dinara u gotovom novcu, a godinu dana iza još nije bila iskopana prva lopata. Razlog? Zagrebački arhitekt Miroslav Begović, imao je sva prava za svaku naknadnu intervenciju, pa je došlo do određenog natezanja i nepridržavanja rokova. Tek kada su usklađene cijene projekta, a to je bilo 300.000 Zavodu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i 300.000 autoru, projekt je došao u ruke investitora.

U Vjesniku od 18. listopada 1984. godine napisao sam:

”Zbog neraščišćenih odnosa najlošije je prošla sama ideja. Očekuje se da će radovi ipak krenuti idućeg tjedna, jer je osigurano više od pet milijuna dinara. To, međutim, neće biti dovoljno, jer predračunska vrijednost samo građevinskog dijela iznosi više od osam milijuna, bez elektroinstalacije, gromobrana, sistema sigurnosti, troškova proslave. To će biti dodatni izdaci.”

No, do otvorenja je ipak došlo godinu dana poslije, 14. prosinca 1985. godine. Broj darovanih djela do tada se povećao na 27. Prilažemo faksimil iz Vjesnika s popisom djela te fotografije s otvorenja.

foto: Ivo Čičin-Mašansker

Ivan Generalić za vrijeme otvorenja izložbe Pozdrav s bivšim predsjednikom Skupštine općine i generalnim Podravke Stjepanom Kapustom Pozdrav Generalića sa znancima
Razgovor s posjetiteljima Razgovor s posjetiteljima Krešimir Švarc i Ivan Generalić
Faksimil iz Vjesnika: najava otvorenja
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

sudar

UPRAVO Prometna nesreća u Zagrebačkoj ulici, Ford dobio “po repu”

U Zagrebačkoj ulici u Koprivnici upravo se dogodila prometna nesreća. Kako doznajemo od čitatelja koji nam je poslao fotografiju s...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×