Ovdje se ukazao Pele

23:00h
0
Ovdje se ukazao Pele

Ova slika ne izgleda tako, ali ona otkriva duh stare Koprivnice. Snimljena jednim od prvih teleobjektiva, kojeg je kupio Glas Podravine u vrijeme kad je urednik bio Miroslav Gačić (za znalce: fotoaparat Regula III D), otkriva nekoliko, mlađim naraštajima, nepoznatih činjenica.

Slikom dominira nekadašnja banka, koju je kao Gradsku štedionicu 1904. godine sagradio zagrebački arhitekt i graditelj Gjuro Carnelutti. Prema Wikipediji važan je njegov doprinos izgradnji središta Koprivnice, gdje je podignuo više javnih zgrada i privatnih kuća, unoseći u provincijsku izgradnju mjerilo gradske arhitekture. Projektirao je kuću Malančec (1902., Esterova 12), kuću Jelić (1906., Esterova 7)), ljekarnu K orlu (1902., također u Esterovoj), zgradu Kotarske oblasti (1893., Nemčićeva 5), Gradsku štedionicu (1904.), Tvornički kompleks Danica (1907.) i Realnu gimnaziju (1908.).

No, na slici dolje lijevo, gdje je danas pivnica Kraluš, primjećuju se dvije trgovine. Jedna je trgovina namještajem, a druga je – komisiona! Naime, šezdesetih godina, kada je snimljena ova fotografija, u Koprivnici je još postojala zalagaonica, gdje ste mogli u komisijsku prodaju dati neke tvari, predmete od vrijednosti. Danas tako nešto gledamo samo u filmovima. Možda nekome sine ideja: u ovo škrto vrijeme takva bi trgovina mogla cvjetati.

Kasnije su obje trgovine spojene u prodavaonicu motora i bicikala, a na tom je mjestu u izlogu stajao prvi mali crno-bijeli televizor na kojem su građani gledali prijenos Svjetskog prvenstva u nogometu 1958. godine iz Švedske, kada je svijetu ”ukazao” Pele. Od kuće su se nosili stolci i na vrijeme zauzimalo mjesto ispred izloga.

Zanimljivo: i danas se kod raznih sportskih prvenstava pred građane iznose televizori. Povijest se nastavlja.

čitam...