Pal: Najesen novih 30-ak osobnih asistenata u školama

11:17h
0
Ilustracija/ U školama nedostaje stotinjak pomagača u nastavi

Dožupan Ivan Pal upozorio je na tešku situaciju u županijskom školstvu, ponajprije na nedostatak financijskih sredstava za pokrivanje osnovnih troškova, poput režija, zbog smanjenog priljeva sredstava iz državnog proračuna, a onda i nedostatak osobnih asistenata.

– Naše škole dobivaju novca točno koliko im treba za grijanje, nemaju ni za telefon. Stoga ih mi sa sedam milijuna kuna dofinanciravamo, no morat ćemo i više – istaknuo je Pal, dodavši kako je problem osobnih asistenata ipak problem Ministarstva iako ono tvrdi drugačije.
-Decentralizana sredstva za tu namjenu u našem proračunu ne postoje, no mi smo spremni pomoći određenim iznosom. Ipak, ne možemo platiti sve asistente. U cijeloj su priči najveće žrtve djeca – kazao je Pal, osvrnuvši se na slučaj 13-godišnjeg Nevena Gecija iz Rasinje, oboljelog od cerebralne paralize i prikovanog za invalidska kolica, a njegova je 60-godišnja majka primorana biti svaki dan s njim u školi jer dječak ne može sam pratiti nastavu.
-Trenutno je u školama 20 asistenata u nastavi, uključujući romske pomagače, a potrebno ih je stotinjak. Dio problema riješit ćemo najesen kroz zapošljavanje 30-ak asistenata, uglavnom kroz javne radove. No, u razredima ne mogu sjediti nekompetente osobe, dakle one bez dozvole ministarstva, a istovremeno, asistenti dovode u pitanje status roditelja, koji primaju naknadu za brigu o djetetu 24 sata – objasnio je Pal.


čitam...