16.9 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Pandemija donosi sve veće siromaštvo, znatno je povećan broj starijih korisnika Pučke kuhinje u Koprivnici
P

Ne propustite

Kakvo je stanje u pučkoj kuhinji u usporedbi s godinu dana ranije i koliko se zbog pandemije promijenio broj korisnika provjerili smo u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica koje njom upravlja.

U prošloj je godini tako pripremljeno ukupno 55.642 obroka od čega je 27.514 obroka dostavljeno na kućne adrese korisnika. Osim putem rješenja Grada Koprivnice ili Centra za socijalnu skrb, dio obroka dostavlja se starijim i nemoćnim članovima Crvenog križa koji sami plaćaju obroke i dostavu i broj takvih korisnika je porastao za čak njih 40-tak u odnosu na prethodnu godinu.

U prva tri mjeseca ove godine pripremljeno je 12.847 obroka.

Crveni Križ Roštilj // Foto: Ivan Balija
Adela Sočev // Foto: Ivan Balija

– Koprivnica je jedan od rijetkih gradova koja ima sustavnu skrb za svoje sugrađane pripremom i dostavom obroka hrane, a korisnici prehrane u kuhinji su osobe koje zadovoljavaju uvjete propisane Socijalnim programom Grada Koprivnice te pravo na prehranu stječu Rješenjem Grada Koprivnice. Dio korisnika upućuje nam i Centar za socijalnu skrb Koprivnica svojim rješenjima, a temeljem Zakona o socijalnoj skrbi. Sukladno Ugovoru s Centrom za pružanje usluga u zajednici Svitanje, svakodnevno se u našoj kuhinji hrane i djeca korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje, objašnjava ravnateljica Adela Sočev.

Pandemija je, baš kao i na sve ostalo što nas okružuje i tiče se naših života, utjecala i na funkcioniranje pučke kuhinje. U početku, pred godinu dana, bilo je problema s nabavom pojedinih namirnica poput mesa ili svježeg povrća jer su građani tada kupovali velike količine zaliha hrane, no cijelo vrijeme zatvaranja i epidemije, pučka kuhinja nije prestala s radom.

Djelatnici su bili zdravi, a sve se odrađivalo pridržavajući se maksimalno mjera opreza i zaštite.

Još prije nekoliko godina naši su korisnici imali na ulasku u kuhinju sredstvo za dezinfekciju ruku tako da su na to i ranije navikli. Podijelili smo im maske iz donacija kako bismo im olakšali pridržavanje mjera, a nedavno smo ih i testirali brzim testovima koje nam je donirala Koprivničko-križevačka županija i svi naši korisnici koji dolaze u kuhinju su bili negativni na koronavirus – veli Sočev.

Prije epidemije u prostorima pučke kuhinje ručalo je svega nekoliko korisnika, a ostali su obroke nosili svojim kućama jer su porcije obilne pa ih korisnici mogu rasporediti kako im odgovara. U proteklih godinu dana svi korisnici nose hranu svojim kućama.

Foto: Ivan Balija
Obrok u pučkoj kuhinji // Foto: Ivan Balija

Ravnateljica dodaje i to da bilježe znatno povećanje donacija primjerice kruha od dan ranije iz KTC-a te voća i povrća iz Kauflanda tako da svojim korisnicima svakog tjedna osiguravaju i dodatne donacije.

Godinu epidemije obilježila je znatno veća podjela humanitarne pomoći 

Ukupno je u 2020. godini korisnicima podijeljeno humanitarne pomoći u vrijednosti 741.748 kuna. Bilo je tu 120 korisnika Socijalne samoposluge, 115 korisnika Pučke kuhinje, 520 korisnika akcije Solidarnost na djelu i 826 korisnika s područja 11 općina.

– Također smo starijim građanima odlazili u nabavu hrane i lijekova, imali smo otvoreni telefon za psihosocijalnu pomoć, a pomagali smo i korisnicima Doma za starije osobe u Koprivnici koji nisu mogli izlaziti iz doma, odlazili smo im u nabavku namirnica – kazuje ravnateljica.

Zahvaljujući Hrvatskom Crvenom križu, dodaje, osigurali su pakete, u početku epidemije, za oboljele od koronavirusa.

– U sklopu projekta ‘Vaš dar za pravu stvar’ Hrvatskog Crvenog križa, podijelili smo humanitarne paketa s prehrambenim namirnicama osobama koje su ostale bez posla za vrijeme pandemije uzrokovane koronavirusom COVID 19, njih 118. Istovremeno je, zahvaljujući Podravki, uoči prošlogodišnjeg Uskrsa podijeljeno i 600 paketa hrane u Koprivnici i 11 općina – zaključuje.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Znanstvena fantastika

Od srpnja ogromne promjene za vozače, ako vaše vozilo to nema – nećete ga moći voziti i registrirati!

Mnogi ne znaju, no ima onih vlasnika vozila koji u svojim novijim automobilima imaju integrirani "Intelligent Speed Assistance (ISA)",...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×