Pankretić u Koprivnici: Podravini i Prigorju 11,6 milijuna kuna za razvojne programe

12:12h
0
Država s 11,6 milijuna kuna sufinancira provedbu komunalnih i drugih projekata u šest općina Podravine i Prigorja te u Koprivnici. Snimio: Marijan Sušenj

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić potpisao je s načelnicima šest općina i dogradonačelnicom Koprivnice Vesnom Želježnjak 11,6 milijuna kuna vrijedne ugovore o sufinanciranju komunalnih projekata.

Lokalne uprave su novac dobile iz programa EIB II, pa je Ministrstvo odobrilo Koprivnici za izgradnju pročistača otpadnih voda dva milijuna kuna, s time da gradska uprava iz svojeg proračuna izdvoji dodatnih tri milijuna kuna, dok je općina Koprivnički Ivanec za izgradnju kanalizacije dobila 2,5 milijuna kuna uz 4,2 milijuna osigurana u svojem proračunu. Pankretić je također potpisao da će Ministarstvo općinama Novo Virje, Hlebine i Peteranec za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta dati po milijun i 500 tisuća, uz uvjet da općine sudjeluju s po 170 tisuća kuna, a općini Gornja Rijeka za isti projekt 720 tisuća kuna, a ta općina će iz svojeg proračuna izdvojiti dodatnih 80 tisuća kuna. Općina Sveti Ivan Žabno će za sanaciju nerazvrstanih cesta iz svojeg proračuna izdvojiti 200 tisuća kuna, a Ministarstvo će u stom projektu sudjelovati sa 1,8 milijuna kuna.

– Od 2005. godine do sada država je za sufinanciranje realizacije projekata izgradnje komunalne infrasturkture te školskih, socijalnih i drugih programa na području Podravine i Prigorja izdvojila 112 milijuna kuna Europske investicijske banke te još sedam milijuna kuna iz svojeg proračuna. Lokalne uprave su po razini osmišljavanja razvojnih programa među vodećima u Hrvatskoj i zato ne treba čuditi što su dobile toliko novca, jer je to osnovni preduvjet Europe za davanje novčane pomoći – rekao je Božidar Pankretnić.

Boravak u našoj županiji Pankretić je završio u Novigradu Podravskom, gdje je otvorio novoizgrađenu sportsku dvoranu Osnovne škole “Prof. Blaž Mađer”.