Nakon izvanredne sjednice gradskog vijeća

Parag: Lacković je zadužio i naše unuke s 20 milijuna kuna, Lacković: Uvest ćemo bonuse za one koji će znati o čemu se radi na vijeću

15:30h
0
Hrvoje Parag i Željko Lacković // Foto: arhiva

Ozbiljno razmišljam o tome da uvedemo naknade za vijećnike od 100 kuna nakon Nove godine pa će valjda onda doći na sjednicu na vrijeme. Za one koji će poznavati materiju o kojoj se govori uvest ćemo bonuse. Neki vijećnici dođu na sjednicu, imaju materijale i uopće ne znaju što se zbiva, oštar je bio Lacković.

Predsjednik đurđevačkog ogranka HDZ-a, Hrvoje Parag, medijima je uputio priopćenje u kojemu je optužio gradonačelnika Željka Lackovića za financijsko uništavanje Đurđevca.

Naime, prošli tjedan održana je izvanredna sjednica Gradskog vijeća na kojemu je, između ostaloga, napravljen i rebalans proračuna.

– Lacković je tako u prošlotjednoj sjednici Gradskog Vijeća Grada Đurđevca udvostručio zaduženje za tekuću 2016. godinu od šest milijuna kuna na astronomskih 12 milijuna. Picoki, vežite pojase i krenite u smirenje Vaše unučadi! Ona će, naime, samo za prethodne dvije godine morati otplatiti ništa manje nego 20 (!) milijuna kuna dugoročnih kredita. Za ove milijunske kredite čak smo “dobili” 4 deve, 3 kružna toka i 1 praznu industrijsku zonu – naveo je Parag u priopćenju.

Hrvoje Parag zabrinut je zbog financijskog stanja u gradu // Foto: Matija Gudlin
Hrvoje Parag zabrinut je zbog financijskog stanja u gradu // Foto: Matija Gudlin

Spomenuta sjednica imala je dvije točke dnevnog reda, što je također zasmetalo čelniku đurđevačkog HDZ-a.

– A što radi izborni i financijski gubitnik? Umjesto da radikalno započne štedjeti i da otvori javnu diskusiju o potencijalima uštede, g. Lacković zakazuje sudbonosnu sjednicu Gradskog vijeća tek na dan njenog održavanja i zatvara istu već nakon nekoliko minuta – stoji u priopćenju.

Željko Lacković rekao je pak kako u prošlotjednoj sjednici nema ničeg kontroverznog te da je ona imala vrlo konkretnu svrhu.

Razlog sazivanja sjednice bilo je donošenje odluke kojom se prihvaća projekt asfaltiranja nerazvrstanih cesta. Uvjeti natječaja i sama odluka za taj projekt objavljeni su 3. listopada oko 12 sati, a mi smo još tjedan dana prije vijećnicima najavili da će biti sazivana izvanredna sjednica jer smo znali da će ta odluka biti objavljena u zadnji trenutak. Prijava je kretala od idućeg dana ujutro i morali smo brzo reagirati i slati ju jer kod toga vrijedi ono pravilo “tko prvi, njegova djevojka”. Uostalom, svim vijećnicima je to bilo i poznato – objasnio je Lacković.

Što se tiče povećanja zaduženja koje je Hrvoje Parag spomenuo, Lacković ističe da se radi o kreditu koji je već najavljen i za kojega su samo čekali povoljnije uvjete pod kojima ga mogu uzeti.

Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin
Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin

– Imali smo kreditno zaduženje za športsko-rekreacijski centar za koji su izvori financiranja bili prodaja odmarališta Prvić Luka i šest milijuna kuna sredstava iz kredita. Oduvijek se zna da će tih šest milijuna ići iz kredita i to je sada rebalansom i predviđeno zato što Hrvatska banka za obnovu i razvoj ima akciju s manjom kamatom – rekao nam je Lacković.

Istaknuo je da je neugodno iznenađen nepoznavanjem situacije u Đurđevcu te razmišlja o određenim mjerama koje bi kažnjavale ili stimulirale vijećnike da se aktivnije uključe u donošenje odluka.

HDZ ne prati što se događa ni u gradu ni u županiji ni u gospodarstvu i bankarstvu. Naša zaduženost je samo osam posto od dozvoljenih 20. Moramo i vraćati kredite koje su prijašnje garniture u gradu dizale, nije samo stvar u nekom zaduživanju. U HDZ-u ne znaju ništa o ničemu zato što im je problem doći na sjednicu. Ozbiljno razmišljam o tome da uvedemo naknade za vijećnike od 100 kuna nakon Nove godine pa će valjda onda doći na sjednicu na vrijeme. Za one koji će poznavati materiju o kojoj se govori uvest ćemo bonuse. Neki vijećnici dođu na sjednicu, imaju materijale i uopće ne znaju što se zbiva – oštar je bio Lacković.

Osim rebalansa i odluke o asfaltiranju, treba spomenuti i prodaju odmarališta u Prvić Luci koja je i ranije bila predmet spora na sjednicama Gradskog vijeća. Odmaralište je prodano za 3,5 milijuna kuna tvrtki Stockton iz Ivanić Grada, nakon što su uređeni odnosi sa zemljišnim susjedom na tom posjedu.

čitam...