5.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 22. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
U Galeriji Mijo Kovačić

Pavleša sakupio uspomene o odrastanju na Taraščicama u knjigu Kako smo rasli moj kvart i ja, promovira je u srijedu
P

Knjiga je objavljena u nakladi Muzeja grada Koprivnice u sklopu nakladničke cjeline Biblioteka Podravskog zbornika: knjiga br. 50, a potpomognuta je sredstavima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Koprivnice i nakladnika

Ne propustite

U Galeriji Mijo Kovačić u srijedu, od 18 sati održat će se predstavljanje nove knjige
Ranka Pavleša „Kako smo rasli moj kvart i ja“.

Radi se o autobiografskom pogledu na izgradnju i odrastanje na Taraščicama u Koprivnici 1960-ih godina. Knjiga je objavljena u nakladi Muzeja grada Koprivnice u sklopu nakladničke cjeline Biblioteka Podravskog zbornika: knjiga br. 50, a potpomognuta je sredstavima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Koprivnice i nakladnika.

Za naslovnicu koja prikazuje nekadašnju dječačku zaigranost kvarta zaslužan je Marcel Janeković, predgovore su napisali Hrvoje Petrić i Marijan Špoljar, dok su uz autora svoje priloge dali brojni autorovi suradnici među kojima će se na predstavljanju obratiti Dijana Sabolović Krajina.

Urednik knjige je Robert Čimin, grafičko oblikovanje kroz 352 stranice djelo je Saše Bogadija, a tisak u nakladi od 250 primjeraka provela je Bogadigrafika iz Koprivnice.

– Odluku da sakupim uspomene na djetinjstvo donio sam u jednom trenutku prije nekoliko godina, a poticaj je bio i običan i neobičan. Naime, dok sam nešto pisao, s radija, koji mi služi kao zvučna kulisa, začula se dječja pjesmica. Nešto o djeci koja se spremaju na put na more vlakom. Riječi pjesme bile su „kreće naš mali vlak…“ i „na more ću poći i ja…“ i tome slično. Nisam je čuo nikad do tada, a ipak je izazvala nostalgiju za vremenom od prije nekoliko desetljeća kad smo na more išli vlakom, ali i za svim što je povezano s
mojim djetinjstvom. Zašto baš ova pjesmica kad ima mnogo drugih stvari koje me izravnije podsjećaju na te davne dane i zašto baš tada, a ne prije ili kasnije, ne znam. Možda zato što je na neki način povezala dva dijela moga djetinjstva, ono podravsko i ono bračko, a možda sam došao u godine kad se radi rezime svega što smo prošli pa tako i djetinjstva te je za sakupljanje uspomena trebao tek mali poticaj. Otprilike u isto vrijeme pojavile su se kolumne Ive Čičina Mašanskera Čima u novinama i na internet – stranici „Koprivnica.net“ sa sjećanjima na djetinjstvo u Basaričekovoj ulici, a također je koprivnička knjižnica na internet postavila digitalizirane stare brojeve „Glasa Podravine“. Čimove uspomene, kad bi se preklopile s mojim dječjim iskustvima, izazivale su posebnu toplinu u duši kao i stare fotografije moje dječje okoline u novinama – objasnio je autor.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pet plus

Predivna dama haljinicom istaknula savršenu liniju i pozirala nam za čistu peticu!

Ne znamo što točno ova predivna dama fotografira, ali znamo da je za nas namjestila savršenu pozu za fotku! Potpuno...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×