7.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
velike promjene

Picokijada, Spravišče i Renesansni festival još ‘vise u zraku’, Virovci idu korak dalje i spremaju virtualnu Prkačijadu
P

Koprivničko-križevačka županija ima puno velikih manifestacija poput Picokijade, Prkačijade, Renesansnog festivala, Spravišća i dr. Organizatori su zasad otprilike istog stava. Svi čekaju daljnje upute nacionalnog Stožera, odnosno dopuštenje za planiranje. Jedno je sigurno - ništa više neće biti isto.

Ne propustite

Ribolovci svome gradu, poznata koprivnička manifestacija otkazana je još prije mjesec dana zbog pandemije koronavirusa. Ipak, sad je najavljeno popuštanje mjera pa nas je zanimalo kakva je sudbina poznatih županijskih manifestacija. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ, na jednoj od presica kazao je sljedeće.

– U ovom trenutku ne možemo ni potvrditi ni opovrgnuti što će biti s festivalima. Dugoročno nešto planirati u ovom trenutku nije pametno, kao održavanje festivala. Drugo je nešto kratkoročno. Mjesec dana ranije se kaže hoće li epidemiološka situacija biti bolja ili lošija. Nikome ne bih preporučio da nešto planira šest mjeseci unaprijed – poručio je Krunoslav Capak.

Koprivničko-križevačka županija ima puno velikih manifestacija poput Picokijade, Prkačijade, Renesansnog festivala, Spravišća i dr. Organizatori su zasad otprilike istog stava. Svi čekaju daljnje upute nacionalnog Stožera, odnosno dopuštenje za planiranje. Jedno je sigurno – ništa više neće biti isto.

PICOKIJADA

Sigurno da neće biti Picokijade u obliku u kakvom je ona bila do sada, s 50 manifestacija i s nekoliko tisuća ljudi. Svakako treba pričekati nove informacije i upute oko budućih mjera, a ukoliko se najveća kontinentalna turistička manifestacija neće moći održati tada ćemo pobjedu nad Turcima i obranu grada obilježiti na jedan kreativan način. Spremni smo za sve opcije, a obrana grada nije upitna – rekao nam je gradonačelnik Hrvoje Janči još prošlog tjedna u velikom rođendanskom intervjuu.

PRKAČIJADA 

Idućeg tjedna, točnije u petak i subotu, 7. i 8. svibnja u Virju se trebala održati naširoko poznata Prkačijada. Festival malih izvornih kolača ove godine neće zaživjeti u punom smislu riječi.

– Mi smo otpočetka godine krenuli s pripremama, ali kad je krenula situacija s koronavirusom bilo je očito da ne možemo nastaviti. Obustavili smo pripreme, Prkačijade ove godine neće biti u smislu kakva je bila prošle godine. Zato osmišljamo virutalnu Prkačijadu koja će biti manjeg obima, ali da se ne zaboravi. Dobili smo i pokroviteljstvo Ministarstva turizma, no nažalost ništa ove godine – rekla nam je pročelnica općine Virje Kristina Filipović.

Virtualnu Prkačijadu predstavit ćemo u narednim danima.

Foto: kckzz.hr
DANI TRAVNJAKA

Dani travnjaka čiji je organizator Koprivničko-križevačka županija, a održavaju se početkom svibnja, također su otkazani. Želja da se održi poznati Obrtnički i gospodarski sajam je i dalje prisutna. On se održava u studenom, tako da ima nade. Evo što su nam poručili iz Županijske uprave.

– S obzirom na pandemiju bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom, Koprivničko-križevačka županija je u narednom razdoblju otkazala sva događanja, manifestacije, sajmove i izložbe koje se zbog spomenute pandemije ne mogu održati, pa tako i prvu nadolazeću manifestaciju Dani travnjaka. U planu je do kraja godine županijski Obrtnički i gospodarski sajam, čija će organizacija i odluka o održavanju biti donesena ovisno od razvoja epidemiološke situacije na području Županije – poručila je pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Upravni odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu, u čiju nadležnost spada i turizam je preraspodjelom sredstava i ukidanjem svih aktivnosti koje se iz objektivnih razloga ne mogu realizirati osigurao 3,6 milijuna kuna u ukupnom iznosu paketa mjera za pomoć županijskom gospodarstvu vrijednom 9,3 milijuna kuna.

PODRAVSKI MOTIVI / LJETO NA ZRINSKOM

Grad Koprivnica sa svojim Stožerom svakodnevno prati upute nacionalnog Stožera civilne zaštite te u skladu s time donose odluke na razini grada Koprivnice i prigradskih naselja.

– Grad Koprivnica je trenutno fokusiran na provođenje mjera koje se odnose na građane i gospodarske subjekte i ublažavanje posljedica zbog trenutne situacije. Isto tako, Grad se ukidanjem raznih naknada, sredstava za financiranje i smanjenja plaća zaposlenima u gradskoj upravi i gradskim ustanovama, solidarizira s privatnim sektorom koji je najteže pogođen ovom krizom i kojemu treba pružiti ruku pomoći u svakome pogledu. To su trenutni prioriteti – očuvanje gospodarstva i radnih mjesta.

Opća Opasnost // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Kako će se s vremenom ublažavati i ukidati određena ograničenja i mjere, tako će se i Grad posvetiti razradi plana o održavanju kulturnih, obrazovnih, zabavnih i sportskih manifestacija u skladu s donesenim odlukama Stožera civilne zaštite RH. Bilo kakvo donošenje odluka u ovom trenutku, oko održavanja ili neodržavanja pojedinih manifestacija, bilo bi neodgovorno prema svim građanima našeg grada – poručili su iz koprivničke Gradske uprave.

SPRAVIŠČE

– Momentalno slijedimo naputke Stožera i gledamo dan za danom hoće li se što promijeniti. Nismo uopće vezani za tradicionalni termin, on ne dolazi u obzir. Što se tiče pomicanja termina, to ovisi o situaciji i financijama. Pitanje je koliko ćemo imati sredstava na raspolaganju, sve će se korigirati. Kako je bilo planirano to otpada, a dalje ćemo vidjeti. Bilo što raditi na ograničenom broju ljudi bilo bi riskantno. Njemačka je otkazala Oktoberfest, Austrija sva javna događanja do kraja osmog mjeseca, tako da živimo od dana do dana – rekla je direktorica TZ grada Križevaca Olinka Gjigaš.

RENESANSNI FESTIVAL

– Još je sve u zraku, ništa se točno ne zna. Čekamo još nove informacije koje bi nam mogle pomoći. Vidjet ćemo kroz iduća dva tjedna kakve će biti smjernice nacionalnog Stožera pa ćemo više znati. Teško da možemo pomicati termin održavanja jer to je puno izvođača koji imaju i druge gaže. Nama je jako komplicirano, mi smo puno kompliciranija organizacija od drugih, dolaze nam izvođači iz 15 zemalja – rekao nam je Renato Labazan, glavni i odgovorni za Renesansni festival.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nakon očevida

FOTO/VIDEO Trostruki sudar u Čakovečkoj izazvao “zeleni” vozač (18), oduzeo prednost i napravio krš i lom

Poznate su okolnosti prometne nesreće koja se dogodila jučer u Čakovečkoj ulici, a trostruki sudar skrivio je 18-godišnjak. Kako navode...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×