danas bez novih

Pitali smo zašto u našoj županiji jučer nisu provedena testiranja. Odgovori su malo zbunjujući

Ako se na lokalnoj razini, u županijama, iz bilo kojega razloga ne može obaviti, tada se dogovara na centralnoj razini, rekao je Capak na konferenciji za novinare.

12:15h
0
virus laboratory doctor disease epidemic coronavirus hospital medicine blood corona microbiology t aabQ
Ilustracija // Foto: Twenty20

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je obavijestio javnost kako, obzirom da jučer nisu provođena testiranja na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19.

Pitali smo nadležne iz županijskog Stožera kako to da se nisu provodila testiranja.

– Nedjeljom se od samog početka ne provode testiranja, nije to ništa novo. Zato ćemo sutra imati povećan broj zaraženih – kažu nam iz Stožera.

Prošloga smo ponedjeljka, kao i većinu ponedjeljaka do sada, imali brojku zaraženih na području županije pa se očito nešto ipak promijenilo.

Ujedno, Nacionalni Stožer civilne zaštite danas se vratio redovnim konferencijama za medije. Među pitanjima novinara bilo je i ono o broju dnevnih testiranja koje se, podsjetimo, vikendom provodi u manjoj mjeri, a bila je spomenuta u Koprivničko-križevačka županija gdje nisu obavljeni testovi. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako “kapaciteti testiranja nisu došli do plafona.”

– Testiranje se obavi ondje gdje postoji zahtjev za testiranjem i gdje postoje indikacije. Ako se na lokalnoj razini, u županijama, iz bilo kojega razloga ne može obaviti, tada se dogovara na centralnoj razini, u HZJZ-u, da se razlika testova obavi kod nas, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar ili infektivnoj klinici, a pomagale su nam i kliničke ustanove – odgovorio je Capak.