Snježne radosti

Podravci i Prigorci sve više vole skijanje i zimske odmore, evo koja su omiljena odredišta i koliko smo spremni potrošiti

U odnosu na prošlu godinu broj skijanja nije se promijenio. Ne primjećujemo povećanje, ali ni opadanje. Skijaši se teško odriču svog užitka na snijegu, kažu nam u Marbisu.

10:45h
0
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Skijanje je nekada bila slobodna aktivnost za imućne i one s viškom slobodnog vremena, no to već odavno nije tako. Hrvati vole ići na skijanje, još od vremena Janice i Ivice, a nikakav izuzetak nisu ni Podravci i Prigorci.

U putničkoj agenciji Marbis nude razna putovanja fokusirana na skijanje i srodne zimske radosti, a provjerili smo koliko je u našim krajevima popularan takav oblik odmora, kamo se najviše odlazi i koliko troši.

– Ove godine obitelji s djecom izabrale su skijaške centre u Italiji, Andale i Passo Tonale, mjesta koja imaju školu skijanja, odnosno ski klub, i oni su platili skijanje po osobi 4.735 kuna za 7 polupansiona, a skijaška karta za odrasle iznosi 1.355 kuna, dok je skijaška karta za djecu besplatna. Kronplatz, koji ima odlične staze, odabrali su skijaši koji svake godine odlaze na skijanje i znaju što žele u apartmane za dvije osobe po cijeni od 8.000 do 10.000 kuna za 7 noćenja – uputila nas je Biserka Šiletić Knezić iz Marbisa.

Među našim ljubiteljima skijanja osim Italije popularne su i druge države do koji se ne mora mnogo putovati, poput Austrije i Slovenije.

Foto: djurdjevac.hr

– Jedan dio skijaša izabrao je skijališta na kojima je zagarantiran snijeg, primjerice u Austriji u mjestima Flachau, gdje je cijena apartmana za 4 osobe s doručkom 5.200 kuna, i u Schladmingu, u kojem je cijena apartmana za 3 osobe 8.800 kuna na bazi najma. Apartmani su opremljeni s kuhinjom i kompletnim priborom za kuhanje i jelo te dnevnim boravkom i koriste ih obitelji s malom djecom. Također je našim skijašima ove godine interesantan i Nassfeld s cijenom 4.500 kuna po osobi za 7 polupansiona. Skijaši koji su otišli na Roglu u Sloveniju platili su 3.200 kuna za 7 polupansiona, po osobi i to su obitelji s djecom. Rogla ima blaže terene i pogodna je za djecu početnike – preporučuje ona.

Takve svote nisu zanemarive u današnje vrijeme u kojima se mnogi teško odriču i manjih iznosa za odmor, no privlačnost skijanja očito je jako velika tako da je i domaće Sljeme dobra solucija.

– U odnosu na prošlu godinu broj skijanja nije se promijenio. Ne primjećujemo povećanje, ali ni opadanje. Skijaši se teško odriču svog užitka na snijegu. Mladi koji su osjetili što znači skijati i ne mogu si priuštiti sedmodnevno skijanje obično potraže jednodnevno skijanje na Sljemenu uz iznajmljenu opremu i dobro društvo – smatra Biserka Šiletić Knezić.

Napominje da Sljeme nudi školu skijanja za najmlađe. Za 616 kuna moguće je dvodnevno vikend skijanje s profesionalnim učiteljima skijanja. Cijena uključuje školu skijanja u grupi do 10-ero djece, ručak tijekom pauze, ski kartu, prijevoz iz Zagreba do Sljemena i natrag te pedagošku pratnju. Moguć je najam opreme odnosno skija i pancerica za djecu po cijeni 165 kuna, a nudi se i škola skijanja za odrasle na Sljemenu za 435 kuna po osobi za dva dana uz mogućnost najma opreme.