Podravka u Jagodini: Uz starovjekog putnika Jovančeta Micića i novovjeke žirafe u Zoo-u

21:09h
0
Uoči treninga Podravke Vegete u Jagodini, u prvom planu Vesna Milanović Litre // Foto: RK Podravka - Ivo Čičin-Mašansker

Podravka Vegeta na prvo ovogodišnje gostovanje u inozemstvu pošla je u petak u 8 sati i stigla u Jagodinu u 16,30 sati, uz dva stajanja.

Na ručku tradicionalno u restoranu Steko igračice i vodstvo došao je pozdraviti bivši predsjednik Krunoslav Bešvir.

Cijelim putem od granice, kao i za vrijeme boravka u Srbiji, imala je policijsku pratnju: jedna patrola od granice do blizu Beograda, druga do Velike Plane, treća do Jagodine.

U samoj Jagodini policija u uniformama i civilu pratila je rukometašice na svakom koraku. To je u Srbiji uobičajeno, jedino se osjetilo nešto više osiguranja od petka nevečer nadalje, jer oko 21 sat, kada su rukometašice bile na treningu u dvorani, u Jagodini se dogodilo ubojstvo vlasnika nekoliko mjenjačnica.

Smještaj za rukometšice bio je u Garni hotelu Kop, a kako je zbog ranijeg požara smještajni kapacitet naprasno smanjen, izdvojeno u apartmanu u stambenoj zgradi (Pikante smeštaj) smješteni su vozač Mirko i novinar.

Sve je tu blizu: sportska dvorana, uz koju je i muzej voštanih figura, nogometni stadion, teniski tereni, teretana, kuglana, karting, paintball, streličarstvo.

Putovanje je bilo i vatreno krštenje za privremenu tajnicu Petru Zečević. Pepa se odlično i nenametljivo snašla, s velikom iskazanom brigom za svakog člana ekspedicije. Bila je i jedina iz kluba, jer je privremena direktorica Ljerka Vresk zbog poslova morala ostati u Koprivnici.

No, telefonski su ”odrađeni” neki poslovi, o kojima će se službeno izvijestiti vjerojatno u ponedjeljak. Čisto malo odavanje tajne: Podravka Vegeta tražena je u Europi i ”rasprodana” devet mjeseci unaprijed.

Prehrana je bila u restoranu Tigar, koji je, primjereno nazivu, smješten uz jagodinski Zoo, čiji su stanovnici popunjeni gradonačelnikovom spektakularnom kupovinom žirafe (da i Jagodinci mogu gledati žirafu, ne samo Beograđani!).

Trener Neven Hrupec s igračicama u dvorani u Jagodini // Foto: RK Podravka - Ivo Čičin-MašanskerOno što je iz Jagodine najpoznatije, osim istraživača Jovanča Micića i njegova puta oko svijeta (u istoimenom klasik filmu Jovančeta glumi Miodrag Petrović Čkalja), jest Jagodinska pivovara osnovana 1852. godine, jedna od rijetkih pivovara koja pivo proizvodi na klasišan način, od vrenja ječma pa nadalje. No, zanimljivo je da u velikom supermarketu Idea (Konzum) ne možete kupiti bocu s poznatim brkatim čikom na etiketi, već ćete to nači u uličnim hladnjacima, ispred kioska i dućančića.

Jagodina, kao i Koprivnica, broju iznad 30.000 stanovnika, službeno oko 35.000, a prema domaćinima i blizu 40.000. Kad spominjemo domaćine, čitavo vrijeme iskazivana je pažnja i briga direktorice kluba Maje Jelenković, a prijateljski su odnosi i između trenera obiju ekipa, a da se ne govori o srpskoj rukometnoj zvijezdi, internacionalki Sanju Damnjanović, koja ima prijateljstva posvuda, što je i primjereno njenoj ljudskoj i rukometnoj vrijednosti.

Utakmica je inače najavljivana i putem razglasa iz automobila: Dođite da pobedimo zajedno, bio je slogan na razglasu.

čitam...