Podravkin Zlatko Sedlanić donosi vam prefine blagdanske recepte koje možete spremiti kod kuće, od posnog do mlinaca i purice
P
Prilikom izbora jela koja Vam predstavljam u ovoj rubrici vodio sam se maštom, kretivnošću ali i jednostavnošću. Recepti su namijenjeni kulinarskim amaterima koje uvijek rado savjetujem i educiram, kao i profesionalcima kojima mogu poslužiti kao inspiracij, poručio je Podravkin kuhar.
Pred nama je Uskrs, jedan od najvećih kršćanskih blagdana. Trenutno smo u Velikom tjednu, za dva dana je Veliki petak kada postimo. Malo tko je doživio ovakve blagdane kad dane moramo provoditi kod kuće, krećući se što manje, a sve u svrhu zaštite od koronavirusa. Blagdani su mnogima prilika da se nađu s obitelji i uživaju u finoj obilnoj hrani. Ove godine to neće biti baš lako moguće, stoga smo za vas doznali nekoliko recepata koje možete spremiti kod kuće za svoje najmilije.
Recepte donosi Zlatko Sedlanić, Podravkin kuhar, specijalist kulinarstva, koji uz svaki recept donosi upute i svoj komentar. Za svakog ima ponešto, nitko neće biti zakinut. Recepti su svojevrsni spoj tradicije i moderne Pa krenimo.
Fiš paprikaš od soma, za 4 osobe
Većina nas voli pripremiti ovu deliciju vani ili pak otići u restoran ili u centar grada, a ja Vam nudim recept kako pripremiti savršen fiš paprikaš koji uspijeva svaki put, čak i bez kotlića – kaže Zlatko Sedlanić.
Ribu narežite na željene komade posolite, popaprite i pokapajte s limunom te stavite na hladno mjesto. Na ulju pirjajte nasjeckani luk, dolijte 1,4 decilitra vode, rajčicu koncentrat i crvenu slatku papriku. Umiješajte sadržaj vrećice Fanta za riblju juhu i paprikaš te kuhajte oko 5 do 10 minuta. Dodajte ribu i kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta. Uz riblji paprikaš poslužite široke rezance ili neku drugu tjesteninu iz asortimana Zlato polje.
Fiš paprikaš od soma
SASTOJCI
800 g file soma 1 žlica rajčice koncentrat (50 g) 1 glavica luka 0.5 dcl ulja 1 dcl bijelog vina 1 vrećica Fanta za riblju juhu i paprikaš 50 g oštrog brašna Pola limuna Sol i papar Vegeta maestro crvena paprika slatka
Heljdine palačinke s tunom i sirom
Eva tuna Podravka proizvode možete konzumirati kao gotov proizvod, ali ja Vam predlažem savršenu kombinaciju nadjeva za palačinke koje možete zapeći ili pripremiti kao pohane.
Od brašna, jaja, maslaca, mlijeka i soli pripremite glatku masu za palačinke. Ispecite i stavite na toplo. Rajčicu narežite na kockice, sir naribajte na deblji ribež, tunu ocijedite, dodajte Vegetu natur mediteran, po potrebi sol i papar te sve zajedno izmiješajte. S nadjevom namažite tople palačinke zamotajte, stavite 1 minutu u mikrovalnu pećnicu ili 5 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i poslužite. Gotove palačinke možete i panirati na bečki način te ispeći u dubokoj masnoći.
Heljdine palačinke s tunom
SASTOJCI 100 g oštrog brašna 100 g heljdinog brašna 3,8 dcl mlijeka 2 jaja 1 žličica soli Vegeta maestro papar 50 g otopljenog maslaca 160 g tune u vlastitom soku 300 g svježe rajčice 120 g mozzarelle ili sira za pizzu 1 žličica Vegete natur mediteran
Eva Tuna burger, za 4 do 6 osoba
Evo od Eve i jedne zanimljive delicije, svi volimo burgere te i Vi možete pripremiti burger kod kuće.
Kruhu skinite koru i srednji dio usitnite u električnoj sjeckalici da dobijete mrvice. U zdjelu stavite ocijeđenu tunu, limunov sok, mrvice kruha, nasjeckani luk, češnjak,
razmućeno jaje, ajvar, peršin, sol i papar. Smjesu dobro promiješajte, dodavati krušne mrvice sve dok ne dobijete homogenu masu i oblikujte pljeskavice na površini posutoj krušnim mrvicama. Na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje stavite pljeskavice i pecite oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Kečap i majonezu zajedno izmiješajte. Pecivo prerežite, donji dio premažite dresingom od kečapa i majoneze, posložite, pljeskavicu, nato šnitu sira, pa prekrijte listom zelene salate, rajčicom, krastavcima te gornjim dijelom peciva. Savjet: Prerezano pecivo možete prvo lagano tostirati. Pljeskavice možete peći na teflonskoj tavi koju premažite sa uljem.
Burger od tune
SASTOJCI
4 šnite bijelog kruha ili tosta
2 limenke Eva tune komadići u biljnom ulju
½ žlice limunovog soka
1 češanj češnjaka
1 žlica ajvara
100 g sitno nasjeckanog luka
2 jaja
1 žlica krušnih mrvica
1 žličica nasjeckanog peršina
Vegeta maestro crni papar
Sol
Za posluživanje:
4-6 integralna ili neka druga peciva
6 šnita sira
1 veća rajčica
3 lista zelene salate
6 komada kiselih krastavci narezanih na tanke listiće
Kečap blagi Podravka d.d. i 1 žlica majoneze
Ražnjići od srdela, za 4 do 6 osoba
Evo ideja za najmlađe, svi volimo ražnjiće te vam nudim posni recept za ražnjiće koje možete pripremiti u kući, a ne na otvorenom roštilju.
Srdele očistite, odstranite glave i kosti tako da dobijete filete. Pokapajte s sokom od limuna začinite sa Vegetom natur za ribu. Srdele zamotajte u roladice i nabodite na štapiće za ražnjiće. Ovako pripremljene ražnjiće uvaljajte u brašno i opecite na vrućem ulju. Poslužite s prženim ili kuhanim krumpirima.
Ražnjići od srdele
SASTOJCI
1 kg srdela 2 žlice oštrog brašna Podravka Vegeta natur za ribu 2 češnja češnjaka 1 dl ulja 1 limun
Pohana rolana lopatica s umakom od jaja i hrena, za 4 osobe
Za Uskrs obavezno šunka, pripremio sam kuhanu i dalje pohanu u pivskom tijestu. Probajte, neobična, ali odlična kombinacija.
Priprema
Svaku plošku šunke narežite na 4 komada. Začinite s mljevenim paprom. Pripremite pivsko tijesto. Komade šunke uvaljajte u brašno, namočite u pivsko tijesto te pecite u dubokoj masnoći. Pečene izvadite na papirnati ubrus da upiju suvišnu masnoću i poslužite s umakom od hrena. Priprema tijesta
Odvojite žumanjke od bjelanjka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Zatim na snijeg od bjelanjaka, u istu posudu, dodajte žumanjke, brašno, sol i pivu. Sve zajedno lagano izmiješajte s mikserom na najmanjoj brzini ili mutilicom za jaja. Priprema umaka
Sitno naribajte krastavac i kuhano jaje, pomiješajte s majonezom, hrenom i kiselim vrhnjem te začinite s solju i paprom
Pohana rolana lopatica
SASTOJCI
4 deblje ploške rolane lopatice ili šunke Vegeta maestro papar mlinac 2 jaja 4 žlice oštrog brašna Podravka ½ žličice soli 2 dl piva Ulje za pohanje Umak 1,5 dl majoneze 1 tvrdo kuhano jaje 2 žlice hrena Podravka 1 kiseli krastavac 2 žlice kiselog vrhnja Sol i papar
Koktel od šunke, za 4 osobe
Ako vam ostane kakav komadić uskrsne šunke, tu je ideja zvana koktel od šunke. Hladnu kuhanu šunku narežite na kockice, zelenu salatu operite i narežite na rezance. U čašu ili zdjelicu za koktel stavite prvo zelenu salatu, zatim šunku narezanu na rezance, na kockice narezanu rajčicu i kukuruz šećerac. Pripremite dresing tako da jogurt izmiješajte s hrenom, dodajte na sitno naribane krastavce, češnjak, peršin i po potrebi posolite i popaprite. Pripremljeni dresing prelijte po šunki. Ukrasite sa limunom, rajčicom i peršinom. Savjet: koktel od šunke poslužite kao hladno predjelo. Možete ga poslužiti i u staklenoj zdjeli kao salatu.
Koktel od šunke
SASTOJCI
300 g dimljene kuhane šunke 100 g kukuruz šećerac 50 g kiselih krastavaca 1 žličica sjeckanog peršina 1 češanj češnjaka 2 dl jogurta 200 g zelene salate 2 žlice konzerviranog hrena Podravka 1 svježa rajčice Sol i bijeli papar Limun i rajčica za dekoraciju
Purica s mlincima na moderan način, za 4 osobe
Evo i jedne s purećim mesom i kockama od mlinci. Mlince svakako možete pripremiti i na neki svoj način, kao i roladu, prema Vašoj mašti.
Priprema
Pureći zabatak odvojite od kosti, oblikujte u dva odreska i začinite s Vegeta natur za piletinu. Preostale komadiće mesa usitnite ili sameljite, dodajte jaje, vrhnje, češnjak, krušne mrvice, začine i sve zajedno dobro izmiješajte. Listove kelja operite i kratko prokuhajte u kipućoj vodi, izvadite u hladnu vodu i ocijedite. Na odreske položite kelj, zatim premažite s nadjevom, zamotajte i pričvrstite s špagom ili zamotajte u foliju. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Narežite i poslužite s kockama od mlinci i prelijte sa umakom. Umak za pečenje pripremite prema uputi na vrećici, dodajte sok od pečenja, bijelo vino ili vrhnje i kuhajte 5 minuta.
Priprema kocki od mlinci
U kipuću vodu stavite kokošji temeljac, maknite sa vatre, natrgajte mlince, dodajte u temeljac, promiješajte i pokrijte. Ostavite ih pokrivene 5 do 10 minuta ovisno o debljini mlinaca. Ohladite, dodajte jaja, naribajte pola prge, dodajte peršin lista sve zajedno izmiješajte i stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali masnoćom. Drugu polovicu prge naribajte na mlince koje ste poravnali i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Savjet; Na isti način roladu možete pripremiti s purećim prsima ili pilećim fileom. Umjesto prge u mlince možete staviti dimljeni sir.
Rolada od puretine i mlinci
SASTOJCI
1,20 kg purećeg zabatka 1 komad
0,05.l ulja
1 jaje
1 žlica krušnih mrvica
100 g lista kelja
2 žlice kiselog vrhnja
½ žličice Vegeta maestro češnjak granule
Vegeta natur za piletinu
Sol i papar
1 Fant umak za pečenje
10 g oštrog brašna Za mlince
1 paket mlinci (250 g)
1 l vode
2 kokošja temeljca Podravka
½ kom prge
2 kom jaja
0,5 dl ulja
Vegeta maestro peršin list
– Nadam se da sam Vam ovim receptima probudio maštu koja je svakako glavni alat pripreme recepata i jela. Prilikom izbora jela koja Vam predstavljam u ovoj rubrici vodio sam se maštom, kretivnošću ali i jednostavnošću. Recepti su namijenjeni kulinarskim amaterima koje uvijek rado savjetujem i educiram, kao i profesionalcima kojima mogu poslužiti kao inspiracija – poručuje Podravkin kuhar Zlatko Sedlanić. U slast!
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).