VELIKO SRCE NA DJELU

FOTO Podravkini promotori kulinarstva u Sisku spremaju 1200 obroka dnevno, Sedlanić: Podravkin Goveđi gulaš prvog je dana bio pun pogodak!

Ekipu koja radi ono što najbolje zna, odnosno priprema ukusne obroke predvodi Dražen Đurišević, a s njim su na terenu Zlatko Sedlanić, Mišel Tokić i Zoran Delić.

18:00h
0
U osam dana iz ove je kuhinje isporučeno 10 tisuća obroka Foto // facebook

Podravkini promotori kulinarstva ovih dana dokazuju da imaju veliko srce kad treba pomoći ljudima u nevolji. Njih nekoliko od prvog je dana nove godine angažirano u spremanju obroka za stradale i volontere. Lokacija na kojoj su smješteni je Osnovna Škola 22. lipnja u Sisku. Ekipu koja radi ono što najbolje zna, odnosno priprema ukusne obroke predvodi Dražen Đurišević, a s njim su na terenu Zlatko Sedlanić, Mišel Tokić i Zoran Delić.


Zlatka Sedlanića igrom smo slučaja u petak zatekli u Koprivnici. Stigao je na kraći odmor nakon trodnevne šihte. Na terenu je završio nekoliko sati nakon onog najrazornijeg potresa, na samu staru godinu. Samo sat vremena nakon katastrofe stigao je poziv Hrvatskog kuharskog saveza da pomognu nastradalima s područja Siska, Petrinje, Gline i okolnih mjesta te je ubrzo krenuo dogovor oko jelovnika i nabavka namirnica za pripremu hrane.

U organizaciji HKS i Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije aktivirana je kuhinja u sklopu Osnovne Škole 22. lipnja u Sisku. Ovdje se pripremaju obroci za unesrećene te volontere i sve druge osobe koje sudjeluju u pomaganju i otklanjanju posljedica razornog potresa na području Siska i Petrinje.

Kao glavni partner HKS-a u akciju se odmah uključila Podravka koja je donirala velike količine proizvoda nužnih za pripremu obroka.

Vrijedne ruke Promotora kulinarstva Podravke zajedno s kuharima Hrvatskog kuharskog saveza dnevno spreme oko 1200 obroka te ih prema potrebi i distribuiraju po terenu.

– Kuhari se mijenjaju svakih nekoliko dana i za sada je stvarno veliki odaziv kolega iz svih dijelova naše zemlje, ali i iz susjednih zemalja te kuharskih saveza koji žele pomoći. Akcija će idućeg tjedna dobiti međunarodni karakter jer nam u ispomoć stižu kolege iz Slovenije – veli Zlatko Sedlanić.

Za razliku od dobro opremljenih i uhodanih kuhinja na koje su navikli, kuhari su u svega 24 sata morali prilagoditi školsku kuhinju predviđenu za pripremu 300 obroka dnevno, u kuhinju koja će dnevno isporučivati i četiri puta više obroka.

– Na brzinu smo se posložili, dovukli neke svoje zdjele, kotao, dvije peći. Frižider i škrinja stigli su nam iz nekih okolnih škola. Jednu smo prostoriju pretvorili u skladište namirnica. Sve je sklepano, ali funkcionira savršeno. Najbolja potvrda da dobro radimo su nam ljudi koji dolaze po obroke i kažu da je ukusno, a količine dovoljne. Zanimljivo je da su svi toliko skromni da rijetko tko uzme dvije porcije ili dođe po repete. Većina nas upozorava da im ne stavljamo puno u porciju kako bi bilo dovoljno za ostale – priča Sedlanić.

Najčešće se kuhaju jela „na žlicu“ jer su najpogodnija za konzumaciju na terenu i distribuciju, ali najviše i prijaju u ovo hladno vrijeme kada se cijeli dan radi na sanaciji objekata i pružanja pomoći svim unesrećenima.

Uglavnom se sve dogovora i odrađuje u hodu, ovisno o količini namirnica kojima raspolažu toga dana. Unatrag osam dana, iz njihove je kuhinje već isporučen pileći paprikaš s rižom, gulaš s tjesteninom, špageti bolonjez, rižoto od svinjetine, kobasice i krumpir salata.

– Za prvu silu, prva dva dana, ljude smo nahranili Podravkinim Goveđim gulašom koji se pokazao pravim pogotkom u ovoj izvanrednoj situaciji. Poslije smo dovezli svega što nam treba, svaki drugi dan nam dolazi kamion s proizvodima iz Koprivnice – kaže Sedlanić.

Kad nisu u kuhinji s kuhačom, kuhari odmaraju u učionici koja im služi kao spavaonica. Dvorana škole čelične je konstrukcije pa je jedna od sigurnijih.

Mišel Tokić i Zlatko Delić u privremenoj spavaonici/učionici. Foto // facebook

– Dan nam počinje u 5 sati. Slijedi priprema 150 obroka za doručak, kad to podijelimo već kreće priprema ručka, otprilike 600 porcija od čega stotinjak šaljemo za bolnicu Sisak, onda malo potres, pa onda spremamo 400-tinjak večernjih obroka – objašnjava Sedlanić.

Uz svakodnevnu prisutnost u kuhinji promotori kulinarstva obavljaju i nabavu te opskrbu namirnicama. Uz Podravkine proizvode značajne su i donacije ljudi iz našeg kraja koje svakodnevno dovoze i pripremaju.

– Upravo pripremamo velike količine hrane koje su sakupili naši građani u organizaciji Bojana Savića, fizioterapeuta RK Podravke. Isto tako, sutra vozimo i velike količine zelja iz Koprivničkih Bregi u čijoj organizaciji je sudjelovao Podravkaš Mario Hudić. Iz Ludbrega i Varaždina dobivamo veću količinu mesa tako da smo svakodnevno na terenu. Donirani krumpir gulimo i kuhamo u Koprivnici, kuhinji Kulinarstva i takav vozimo u Sisak jer tamo nemamo adekvatne uvjete – opisao je poslove kojima se ovih dana bave Promotori kulinarstva, maksimalno uključeni u pomoć stradalima.

Mišel Tokić: kuhamo kao za doma, samo su količine malo veće

S terena nam se danas javio i Mišel Tokić, koji će večeras put Splita, nakon višednevnog dežurstva na zasluženi odmor.

– Radno je, odradi se dnevno po 15 sati. Danas je stanje izvanredno pa smo samo za ručak morali pripremiti 1200 obroka. Na jelovniku je bio pire, sekelji gulaš, pileća juha s povrćem. Vodimo računa i o muslimanima i o vegetarijancima,  na pravoslavni smo Badnjak isto tako spremali veću količinu ribe.

Najveći izazov nam predstavlja kuhinja u kojoj nam za pripremu tolike količine hrane stalno nešto nedostaje, pa kuhaš u jednoj velikoj zdjeli pa to isto prebacuješ u manju. No, bez obzira za sve, kuhamo kao za doma, osim što su količine malo veće – ispričao nam je Tokić koji kao i kolege iz smjene dijele školsku zgradu s 50-tak osoba čiji su objekti ostali bez krova nad glavom.

 

Hrvatski kuharski savez: angažirat ćemo sve voljne pomoći

Hrvatski kuharski savez oglasio se o svemu.

– Srce nam je puno kad vidimo koliko Vas se odazvalo da pomogne nastradalima u potresu. Osigurali smo lokaciju na kojoj ćemo pripremati obroke za unesrećene i volontere barem do 18. siječnja i tako pomoći onime što najbolje znamo, kuhanjem. Surađujemo i s drugim organizacijama te ćemo sve koji su nam se javili da pomognu usmjeravati i na područja gdje nedostaje kuharskih ruku. Osim zahvale našim članovima veliko hvala Podravka i Dukat koji osiguravaju sve proizvode za pripremu obroka – napisali su.

 

 

 

 

čitam...