Klaster pčelara Podravina

Podravski pčelari ispunili sve uvjete te su priznati kao proizvođačka organizacija

Klaster pčelara Podravina trenutno broji 33 redovna člana koji zajedno broje 2650 košnica. Osim redovnih članova Klaster ima i 12 pridruženih članova, pčelara hobista, koji imaju 597 košnica.

10:26h
0
Foto: djurdjevac.hr

Klaster pčelara je Rješenjem o priznavanju proizvođačke organizacije u sektoru pčelarstva koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede postao priznata proizvođačka organizacija te je kao takva upisana u evidenciju proizvođačkih organizacija.

Da bi Klaster podnio zahtjev za priznavanje bilo je neophodno okupiti pčelare koji imaju minimalno 1500 košnica te prilagoditi Statut Klastera uvjetima iz Pravilnika o  priznavanju i potporama za početak rada proizvođačkih organizacija  što su članovi i izglasali na Skupštini održanoj 31. siječnja 2017. godine.

Daljnje aktivnosti su obuhvaćale izradu poslovnog plana za petogodišnje razdoblje kojim si je proizvođačka organizacija Klaster pčelara definirala dva cilja, koncentriranje ponude i plasman na tržište proizvoda vlastitih članova, uključujući i one putem izravnog marketinga te optimiziranje troškova proizvodnje i stabiliziranje proizvođačkih cijena.

Udruživanje u proizvođačke organizacije malim proizvođačima daje priliku da svoje proizvode plasiraju na tržište zajedno s drugim proizvođačima, unutar jedne organizacije, te na taj način osiguraju bolje uvjete prodaje.

Ujedno, proizvođačke organizacije imaju osiguranu veću stopu sufinacniranja u mjeri 4.2. Programa ruralnog razvoja u sklopu koje je moguća nabava opreme za preradu i punjenje meda.

Klaster pčelara Podravina trenutno broji 33 redovna člana koji zajedno broje 2650 košnica. Osim redovnih članova Klaster ima i  12 pridruženih članova, pčelara hobista, koji imaju 597 košnica.

čitam...