Uradi sam

Pogledajte predivne ukrase za bor koje izrađuje Zdenka Ciglar

12:00h
0
Zdenka Ciglar ukrašava božićne kuglice // Foto: Adela Zember

Mogućnosti ukrašavanja decoupage tehnikom su bezbrojne, a za ovaj blagdanski ugođaj, najvažnije su ukrasne vrpce i malo šljokica koje podignu svaku kuglicu.

Pripreme za blagdan Božića u punom su jeku. I dok trgovine nude veliki izbor sjajnih, šarenih i svjetlucavih ukrasa, ima i onih koji su sami odlučili izraditi unikatne kuglice za bor. Jedna od njih je i Zdenka Ciglar, umirovljenica iz Koprivnice.

– Koristim decoupage tehniku. Stiroporne kuglice najprije oblačim u keramički gips kako bi bile čvrste, a nakon toga slijedi bojanje, ukrašavanje salvetama i čipkom – objasnila je Z. Ciglar koja je prije desetak godina krenula pohađati radionice decoupage tehnike u Zagrebu.

Mogućnosti ukrašavanja ovom tehnikom su bezbrojne, a za ovaj blagdanski ugođaj, kaže, najvažnije su ukrasne vrpce i malo šljokica koje podignu svaku kuglicu. Ove godine, većinu njih će pokloniti.

– Svaka je posebna i namijenjena posebnoj osobi. Točno sam znala tko je kakva osoba i s tom mišlju sam ukrašavala svaku kuglicu – dodala je.

Ovakva tehnika iziskuje mnogo novaca i vremena jer su materijali za izradu skupi, a sam proces odvija se u nekoliko faza s obzirom na to da puno vremena odlazi na sušenje ljepila i raznih završnih lakova.

– Volim to raditi, i iako si nikada neću vratiti uloženo, najveće mi je veselje dok moj poklon ljudima na licu izmami osmijeh. To mi je najveća nagrada – rekla je.

Zanimljivo je da kreativnost nikada ne dolazi samo u jednom području. Iako najviše uživa u decoupage tehnici kojom se mogu ukrasiti svi uporabni predmeti poput svjetiljki, namještaja, okvira za slike, podmetača za čaše ili kutijice, sama obnavlja stari namještaj, radi slike od sušenog cvijeća te izrađuje neobične vrećice s lavandom.

– Obožavam raditi s rukama. Važno je samo krenuti jer ideje počinju navirati same od sebe – zaključila je Z. Ciglar.

čitam...