24.6 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
knjižnica fran galović

Pogledajte zaključke okruglog stola u povodu Svjetskog dana Roma
P

Ne propustite

Koprivnička Knjižnica i čitaonica Fran Galović i ove godine pridružila se obilježavanju Svjetskog dana Roma, tradicionalnim okruglim stolom Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području koji se održao prekjučer, u ponedjeljak.

Tema ovogodišnjeg okruglog stola bila je Mogućnosti podrške osnaživanju naših romskih članova zajednice korištenjem Europskog socijalnog fonda 2014.-2020.

Cilj ovakvih skupova je poboljšati životne šanse romskoj djeci koja žive u siromaštvu i teškim uvjetima kroz formalne i neformalne oblike obrazovanja kako bi se što lakše uključila u život lokalne zajednice i društva, potaknuti što veću i kvalitetniju uključenost romske djece i mladih u obrazovni proces te poboljšati stručne kompetencije onih koji rade s pripadnicima romske zajednice.

Tom prilikom predstavnici dječjih vrtića koji se bave odgojem i obrazovanjem predškolske djece kao najveće probleme istaknuli su nepoznavanje hrvatskog jezika kod djece, nezainteresiranost, ali i neinformiranost roditelja o potrebi uključivanja romske djece što ranije u sustavni i organizirani predškolski odgoj i obrazovanje te nedovoljna izdvojena sredstva jedinica lokalne samouprave kojima bi se potaklo i pomoglo što većem broju romskih obitelji da svoju djecu upišu u vrtiće.

Otežano obrazovanje istaknuto je kao ključni problem osnovnoškolske skupine čemu je glavni uzrok složena povezanost niza socio-ekonomskih faktora – siromaštva bez mogućnosti da se zadovolje elementarne životne potrebe kao što je hrana, teški i nepovoljni stambeni uvjeti bez elementarnih pretpostavki kao što su voda i struja, nezaposlenost, neobrazovanost i neinformiranost roditelja i neprepoznavanje obrazovanja kao ključnog čimbenika izlaska iz začaranog kruga siromaštva i društvene isključenosti.

Najveći problem u srednjoškolskom obrazovanju i cjeloživotnom obrazovanju odraslih je mali broj Roma koji završavaju osnovnu školu te nakon toga nastavljaju srednju školu i fakultet. Uzrok tome je nemotiviranost za obrazovanje, jer se posao ne nalazi i kada se završi srednja škola što pokazuju i primjeri nezaposlenih romskih pomoćnika. Tu je i sustav socijalne pomoći koji destimulira roditelje na poticanje djece na završetak školovanja i traženje posla.

Sudjelovali su predstavnici dječjih vrtića iz Drnja, Đelekovca, Legrada, Peteranca, Koprivničkog Ivanca, Sigeca i Molvi, stručni suradnici i nastavnici predstavnici Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Koprivnica s područnom školom Reka, Osnovne škole Braća Radić Koprivnica, COOR Podravsko sunce Koprivnica, Osnovne škole Fran Koncelak Drnje, Osnovne škole Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec s područnom školom Imbriovec, Osnovne škole Legrad, Osnovne škole Koprivnički Ivanec, Osnovne škole Andrije Palmovića Rasinja s područnom školom Kuzminec, Obrtničke škole Koprivnica, Pučkog otvorenog učilišta, Centra za socijalnu skrb i Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje.

Usto, okruglom stolu su nazočili i Franjo Horvat, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Udruge Roma Korak po korak, Željko Oršoš, predstavnik Udruge bolja budućnost iz Reke, Maja Ferlindeš, samostalna upravna referentica za socijalnu skrb u Gradu Koprivnici, Vesna Peršić Kovač, viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport u Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije, te Mirko Marković, predstavnik Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Virovska prkačijada

FOTO/VIDEO Podravski političari pokazali kako se snalaze s tavom, natjecanje u pečenju palačinki bilo je vatreno

Veselo je na Virovskoj prkačijadi, devetom izdanju prvog europskog festivala malih tradicijskih kolača. Tome su pridonijeli i načelnici podravskih općina...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×