proslave

Policija od sutra kreće u veliku akciju kontrole alkohola povodom Martinja, savjetuju dogovornog vozača

14:42h
0
Foto: PU Varaždinska
Ilustracija // Foto: PU Varaždinska

U razdoblju od petka pa sve do 15. studenoga (ponedjeljak), na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.

Tijekom vikenda provodit će se akcije Vikend bez alkohola, a dana 11./12. studenoga, na samo Martinje, akcija Dan bez alkohola.

Tijekom deset mjeseci 2021. godine, na prometnicama Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 602 prometne nesreće, od čega četiri prometne nesreće s poginulim osobama i 186 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.  U ovim prometnim nesrećama smrtno su stradale četiri osobe, 49 osoba je teško ozlijeđeno, dok su 143 osobe lakše ozlijeđene.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 116 prometnih nesreća ili 19 posto ukupnog broja zabilježenih prometnih nesreća, odnosno svaku petu nesreću.

Prouzročili su dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 45 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 69 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 66 osoba od kojih su dvije osobe smrtno stradale, 17 osoba je teško ozlijeđeno, a 47 osoba je lakše ozlijeđene.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 50 posto prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama i 24 posto prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.

Svaki sedmi vozač koji je sudjelovao u prometnim nesrećama bio je pod utjecajem alkohola.

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine policijski službenici su sankcionirali 18.109 prometnih prekršaja od čega su radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali 1.658 vozača.

Tijekom prošlogodišnjeg Martinja, od 6. do 16. studenoga 2020. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, zabilježeno je 16 prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su sve tri prometne nesreće.

Također, za vrijeme prošlogodišnjeg „Martinja“ policijski službenici su izvršili nadzor 1.046 vozača te sankcionirali 542 prometna prekršaja, od čega je 67 vozača sankcionirano radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Kako nam tijekom vikenda predstoji blagdan Sv. Martina, najpoznatiji po narodnom običaju „kršenja mošta“, uslijed čega će doći do povećane konzumacija alkoholnih pića, prvenstveno vina, ovim putem ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti vozača te istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća.

Stoga apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da u vrijeme proslave “Martinja”, a i tijekom ostatka godine, ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste usluge taksi-službe ili javnog prijevoza odnosno da upravljanje vozilima prepuste osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića, a posjeduju valjane vozačke dozvole.

Mladim vozačima, ali i svima koji će, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, u društvu prijatelja proslaviti „Martinje“, savjetujemo korištenje instituta „dogovornog vozača“ odnosno da se jedna osoba u društvu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu odredi za vozača. „Dogovorni vozač“ neće konzumirati alkoholna pića i upravljat će vozilom.

Prilikom provođenja pojačanog nadzora prometa posebna pozornost bit će, osim nadzoru alkoholiziranosti vozača, posvećena i mladim vozačima i recidivistima. Tijekom provođenja pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača, policijski službenici sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.