Novi zakon

Policija zatrpana zračnim puškama i pištoljima, građani se preplašili kazni od kojih boli glava

Naravno, zračno i bilo kakvo drugo oružje građani još uvijek mogu predati bez sankcija u sklopu akcije "Manje oružja, manje tragedija".

09:00h
0
Ilustracija // Twenty20

U mjesec i pol dana Policijska uprava koprivničko-križevačka postala je “bogatija” za čak 65 zračnih pušaka. Razlog? Novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana koji je zamijenio dosadašnji Zakon o oružju, a prema njemu je takvo oružje dužno prijaviti nadležnoj Policijskoj upravi.

Naime, prema njemu zračno oružje postaje oružje C kategorije za koje je propisana zakonska obveza prijavljivanja nadležnoj policijskoj postaji u roku od osam dana od dana nabave. Oni koji već imaju takvo oružje, bili su ga dužni prijaviti Policijskoj upravi do 1. studenog, u protivnom riskiraju kaznu od 1000 pa do vrtoglavih 40.000 kuna. Dakle, svi koji dotad nisu prijavili, a posjeduju oružje, sada su u prekršaju.

– Sve oružje i streljivo kategorije C, dakle i zračne puške i pištolji, moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe – upozoravaju iz policije.

Naravno, zračno i bilo kakvo drugo oružje građani još uvijek mogu predati bez sankcija u sklopu akcije “Manje oružja, manje tragedija”.

– Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja – podsjećaju iz policije.