SJEDNICA VLADE

POTVRĐEN PAKET MJERA Frizeri će šišati od 4. svibnja, niži razredi u školama od 11. svibnja, a u ponedjeljak kreću prigradske vožnje

Podsjetimo, otprije je poznato kako će se mjere popuštati u tri faze podijeljene prema datumima: 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja.

13:42h
0
Foto: Matija Gudlin

Hrvatska Vlada danas je u 13 sati predstavila plan popuštanja mjera kojim je cilj pokrenuti gospodarske i druge aktivnosti. Podsjetimo, otprije je poznato kako će se mjere popuštati u tri faze podijeljene prema datumima: 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja. Premijer Andrej Plenković na početku sjednice dotaknuo se, između ostaloga, potresa koji je danas ponovno zatresao Zagreb.

Potom je započeo s najvažnijom temom, a to je onom o mjerama vezanim uz brojna ograničenja do kojih je doveo koronavirus, navevši statističke podatke te kazavši kako u Hrvatskoj situacija nije dramatična kao u nekim drugim zemljama.

– Ni osam tjedana od početka nismo prešli dnevni dvoznamenkasti broj oboljelih. Prije svega zahvaljujući odgovornom ponašanju sugrađana – izjavio je premijer.

Pokretanje nekih aktivnosti, naglasio je, ne znači da će se sve vratiti na staro jer bi sve dosad dobro napravljeno izazvalo naglo povećanje broja oboljelih.

Prva faza, dakle od ponedjeljka 27. travnja, uključuje omogućavanje rada trgovina osim onih koji rade u trgovačkim centrima, rad uslužnih djelatnosti osim onih u kojima dolazi do bliskog kontakta (turističke agencije, izrada ključeva i sl.), uvode se gradske i prigradske linije, omogućuje se rad knjižnica, galerija, muzeja, treninzi sportaša prve i druge kategorije.

Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Druga faza, od 4. svibnja, pak, uključuje omogućavanje rada zdravstvenog sustava u skladu s preporukama u punom opsegu, zatim privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu. Tu su i uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima uz stroge mjere (kozmetičari, pedikeri, brijači, frizeri).

Treća faza, od 11. svibnja, omogućit će okupljanja do deset osoba uz poštivanje mjera udaljenosti, kao i rad trgovačkih centara uz također pridržavanje mjera. Omogućit će se i rad predškolskih ustanova i osnovne škole od 1. do 4. razreda, kao i posebnih odjela učenika s poteškoćama u radu. Tu su i laboratorijske vježbe u visokom obrazovanju, kao i međužupanijske prijevozne linije te rad ugostiteljskih objekata na terasama uz posebne mjere. Omogućit će se i djelomični rad ugostiteljskih objekata glede smještajnih kapaciteta, a proširit će se i uvjeti izdavanja propusnica.

– Važan je nastavak pridržavanja mjera udaljenosti, obveze poslodavaca da osiguraju rad u skladu s mjerama i da omoguće rad od kuće ako je to ostvarivo. Nastavlja se zabrana održavanja javnih događaja i javnih okupljanja. Nema pretjeranog opuštanja. Epidemiolozi će izraditi precizne upute za maske – rekao je, između ostaloga, premijer.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijet će dodatne naputke o, primjerice, dvosmjenskom radu trgovina i zadržavanju u zatvorenim prostorima.

– Državna matura održat će se od 8. do 29. lipnja. Maturanti će kročiti u život na jednakim osnovama kao oni prije i poslije njih – naglasio je Plenković.

Izrazito važna odluka jest, kazao je, omogućavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja nadalje. I u tome će kontekstu doći posebne upute.

Mjere su na 226. sjednici Vlade RH jednoglasno usvojene.

Izvor: Vlada Republike Hrvatske Twitter
Izvor: Vlada Republike Hrvatske Twitter
Izvor: Vlada Republike Hrvatske Twitter

čitam...