LAG Podravina

U povijesnom ambijentu Starog grada Đurđevčani su se upoznali s povijesnim Pazinskim cukerančićima

14:04h
0
Pazinski cukerančić // Foto: LAG Podravina

Pečeni cukerančići umaču se u vino Malvaziju i krupni šećer. Prepoznatljiv je po svom karakterističnom, razgranatom obliku.

LAG PODRAVINA prošli je tjedan provodio projekt AAA LEADER – Joint project 2016.

Projekt se odvijao kroz dvodnevnu radionicu suradnje LAG-ova i osmišljavanju zajedničkih projektnih prijedloga kroz međunarodnu suradnju, vezanu uz nematerijalna kulturna dobra i njihovu ulogu kao turističkog proizvoda na ruralnom području.

Između prisutnih sudionika, kolega i kolegica iz LAG-ova, Roberta Krivičić i Iva Jekić iz LAG-a Središnja Istra iznenadile su prisutne gestom dobrog gosta te sa sobom donijele tradicionalni suhi kolač, koji je ujedno u postupku zaštite kao kulturno nematerijalno dobro istarskog kraja – Pazinski cukerančić.

Prezentaciju konzumiranja Pazinskog cukerančića upriličile su u prostoru Starog Grada u Đurđevcu što se uklopilo u koncept i njegovo okruženje kao spomenika kulture uz koji se vezana Legenda o Picokima, isto tako, kao kulturno nematerijalno dobro.

Pazinski cukerančić tradicionalna je istarska slastica koja se najčešće vezuje uz vjenčanja, ali je prisutna i na ostalim obiteljskim slavljima poput krštenja, pričesti i krizmi.

U pripremi tog kolačića tradicionalno se, kao i u nas za medenjake, koristi amonijak kod nas češće nazivan licitarski kvasac. Pečeni cukerančići umaču se u vino Malvaziju i krupni šećer. Prepoznatljiv je po svom karakterističnom, razgranatom obliku.

A tradicionalni način konzumiranja mogli su isprobati svi sudionici radionice i gosti u Starom Gradu u Đurđevcu.

čitam...