Najavljeni potezi gradske vlasti

Povisuju se rodiljne naknade, mijenja se pravilnik za vrtiće i dadilje, a i zadužuje za osam milijuna kuna

09:30h
0
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

Jakšić se osvrnuo se na kratkoročni kredit od prošle godine koji je otplaćen, te dodao kako su investitori pokazali veliku vjeru u Grad Koprivnicu.

Kako je trenutno vrlo aktualan zabrinjavajući depopulacijski trend, tako je u zadnje vrijeme, posebice kroz nedavnu predizbornu kampanju, aktualno pitanje kako popraviti demografsku sliku u našoj zemlji. Ista je stvar i u našem Gradu te nam je v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić obrazložio pronatalitetnu politiku Grada, kroz točke dnevnog reda o kojima će se danas raspravljati na sjednici Gradskog vijeća.

– Kroz sufinanciranje djelatnosti vrtića i dadilja na području Grada pojačavamo mjere koje imamo za predškolski odgoj odnosno klince i klinceze. Koprivnica je grad koji u Hrvatskoj najviše ulaže u školstvo – pohvalio se Jakšić i rekao da je po pitanju utvrđivanja mjerila sve izračunato, te da se ne očekuju nikakva smanjenja subvencija ni dadiljama ni vrtićima.

Iznos subvencije od devet kuna po danu dadiljama će jedino biti smanjen u slučaju kad je dijete odsutno više od pet dana u nizu.

– Ukoliko dođe do takve situacije učinit ćemo sve da zaštitimo interese dadilja i odgojiteljica. U svakom slučaju, nema straha. Da Zagreb ima takve uvjete bio bi zadovoljan – Jakšićeve su riječi.

Također, u duhu pronatalitetne politike, povisit će se iznos rodiljne naknade s 1000 na 1500 kuna, iako, kako Jakšić kaže, taj potez treba gledati kroz sve programe koje Grad kao prijatelj djece radi i kako je to samo dodatak na sve njihove aktivnosti.

Na dnevnom se radu našao i novi kredit.

– Radi se o kratkoročnom kreditu od osam milijuna kuna za gradske projekte i programe. Neće to biti ništa monumentalno ni konkretno, nego je riječ o tekućoj likvidnosti vezanoj uz ulaganja u Koprivnicu. Jedini cilj je doći do veće količine novca kako bismo ulagali u povišenje standarda našega grada – zaključio je Jakšić i osvrnuo se na kratkoročni kredit od prošle godine koji je otplaćen, te dodao kako su investitori pokazali veliku vjeru u Grad Koprivnicu.

čitam...