-0.4 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
gotova procjena

Poznata je brojka ogromne štete nakon poplava, a kupanje u Šoderici se ne preporuča
P

Bez pomoći države i Fonda solidarnosti obnova će trajati godinama.

Ne propustite

Mjesec dana nakon što su Podravinu zadesile poplave, gotove su procjene i poznato je kolika je materijalna šteta.

Koprivničko-križevačka županija proglasila je prirodnu nepogodu –  poplavu na području Općine Legrad i ostalih općina uz Dravu, te se pristupilo popisivanju štete.

Nakon zaprimanja svih zahtjeva i evaluacije, ukupna procijenjena šteta iznosi 2.180.000 eura. Bez pomoći države i Fonda solidarnosti obnova će trajati godinama.

Podsjetimo, početkom mjeseca kolovoza visoki vodostaji rijeka Drave i Mure počeli su stvarati probleme i voda se počela razlijevati unutar indudacijskog područja. Voda se razlijala preko puteva između Legrada i Donje Dubrave, te Legrada i Halaš Čarde te su prometnice zatvorene.

U ranim jutarnjim satima, 7. kolovoza voda iz Drave je probila u jezero Šoderica i počela uništavati kamp,  šetnicu i prijetila urušavanjem dvaju objekata. Voda je ugrozila prvi red vikendica i kuća, te se 15-ak objekata nije moglo spasiti, a na glavnoj cesti uspostavljena je druga linije obrane na kojoj su izrađeni zečji i zemljani nasipi. Toga dana Drava kod Botova dosegla je rekordni vodostaj od 616 centimetara.

Ukupno je napunjeno preko 25.000 vreća s pijeskom, a utrošeno je preko 35 kamiona pijeska.

Krajem mjeseca održala se i velika čistka Šoderice u kojoj je sudjelovalo 150 mještana i posjetitelja Šoderice te je prikupljeno više od 30 kubika biljnog otpada i pet kubika glomaznog otpada.

S obzirom na blizinu onečišćenog prostora bivše praonice vagona u Botovu, koja je također bila poplavljena, postoji mogućnost da je dio opasnih tvari završio u vodi i tlu. Napravljena je bakteriološka analiza vode Šoderice te nisu primijećene anomalije, a kemijska analiza će se izraditi kad se voda slegne.

– Zbog svega navedenog, ne preporuča se kupanje u jezeru Šoderica do daljnjega – napominju iz općine Legrad.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZADNJA UTAKMICA

Uzavrelo je na Apašu usprkos niskim temperaturama, evo tko je sve došao na tekmu Slaven Belupa i Dinama

Na koprivničkom Apašu Slavenaši upravo igraju protiv Dinama. Danas je na rasporedu posljednja utakmica 17. kola domaćeg nogometnog prvenstva. Podravske...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti