Poznati pijanist Lovro Pogorelić 8. travnja u Koprivnici

06:36h
0
Lovro Pogorelić

Koprivničko Pučko otvoreno učilište poziva sve zainteresirane da nikako ne propuste koncert proslavljenog hrvatskog pijanista Lovre Pogorelića, koji će se održati u utorak, 8. travnja u dvorani Domoljub s početkom u 19.30 sati.


Koncert će se održati u sklopu Ciklusa klasične & jazz glazbe „Fortunato”, pod nazivom „Večer Brahmsa”.

Na facebook stranicama Pučkog otvorenog učilišta objavljena je i najava koncerta, koju donosimo u cijelosti.

– Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira širom svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Među nastupima u prošlim sezonama izdvaja seriju recitala u Japanu (Osaka, Nagoya, Tokyo) i turneju s Mađarskom filharmonijom pod ravnanjem Zoltána Kocsisa (2. Klavirski koncert S. Rahmanjinova; Miškolc, Szegedin, Pečuh, Debrecin, Budimpešta). Kritika je popratila ove nastupe sljedećim riječima:

“…On je krupan čovjek i svira s punim udarom, iako nalazim profinjenost u njegovom zadivlljujućem zvuku…” K. Michishita, Let’s Enjoy Tokyo, 5 najboljih koncerata u 2011.

“…Njegova izvedba je ekstremno bogata i raznovrsna a vještina njegovih ruku je neiscrpna. Vizualno, kao blistavi kristali i moćno kao prašina u zraku. Potpuno sam zadivljena ogromnom širinom dinamičke skale i njegovim kapacitetom u okretnosti pokretne snage logičkog sklada. Njegov rad sadrži mnogo ekscentričnih faktora, ipak svaki djelić zvuka je gladak i blistav kao baršun …” K. Fushhiya, www.jazztokyo.com
“Plemenitu eleganciju izvedbe Lovre Pogorelića, njegove suverene, ali ne pretjerane, individualne odabire tempa – koje je orkestar uglavnom dosta fleksibilno pratio, – njegovu prirodnu virtuoznost auditorij je nagradio urnebesnim pljeskom, a glazbenik koji i svojom skromnošću pokazuje primjer svima, za to se zahvalio kratkim frapantnim preludijem Rahmanjinova. “
A. Kovács, Eozin magazine, Pečuh

Francuska diskografska kuća Intrada (Pariz) prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića te je u proljeće 2007. izdala CD Liszt Lovro Pogorelić koji je izazvao divljenje kritike u rasponu od uzvika Wouah! u Francuskoj (A. Jourdain, www.pianobleu.com ) do karakterizacije “… pijanist izvjesne reputacije sa zadivljujućim muzičkim argumentima…” (J. Hamada, The Record Geijutsu Disc Review, Japan). Francuski muzički kanal Mezzo snimio je dokumentarni film o nastanku ovog CD-a koji je višekratno emitiran. U prosincu 2008. Intrada izdaje novi CD Lovre Pogorelića, s djelima Musorgskog i Rahmanjinova. Pianobleu odabire ovaj CD kao CD mjeseca siječnja 2009. Hrvatski izdavač je Dancing Bear. U proljeće prošle godine na Danima hrvatskog filma prikazan je glazbeni spot Slike s izložbe Lovre Pogorelića, autora Zorana Vuletića.

Predaje klavir na Muzičkoj akademiji Zagreb i vodi PagArtFestival.

Pored redovitih nastupa u inozemstvu (Argentina, SAD, Rusija, Slovenija, Danska, Francuska), u sezoni 2013./2014. ostvaruje hrvatsku turneju koja uključuje koncerte u Vinkovcima, Križevcima, Samoboru, Zaprešiću, Sesvetama, Koprivnici, Karlovcu, Čakovcu i Zagrebu – stoji u najavi koncerta.

PROGRAM KONCERTA U KOPRIVNICI:

1. Prva sonata za klavir u C-duru, op. 1
Allegro
Andante (nach einem altdeutschen Minneliede)
Allegro molto e con fuoco — Più mosso
Allegro con fuoco — Presto non troppo ed agitato

2. Druga sonata za klavir u fis-molu, op. 2
Allegro non troppo, ma energico
Andante con espressione
Scherzo: Allegro — Poco più moderato
Finale: Sostenuto — Allegro non troppo e rubato — Molto sostenuto

***pauza***

3.Treća sonata za klavir u f-molu, op. 5
Allegro maestoso
Andante. Andante espressivo – Andante molto
Scherzo. Allegro energico avec trio
Intermezzo (Rückblick / Regard en arrière) Andante molto
Finale. Allegro moderato ma rubato

Cijena ulaznice je 50 kuna, a mogu se kupiti od danas, 31. ožujka na blagajni dvorane Domoljub, Starogradska 1, Koprivnica, radnim danom od 7 do 20 sati.

Rezervacija ulaznica je moguća pozivom na broj telefona 222-390 ili na e-mail: kultura@pou-kop.hr

čitam...