10.2 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NOVI PRIJEDLOG

Predložen novi kalendar školske godine, neki nastavnici nezadovoljni: Ljeti dišemo na škrge, većina škola nema klimu
P

Prema prijedlogu, nastavna godina počet će već 2. rujna 2024., a završiti 18. lipnja 2025.

Ne propustite

Otvoreno je javno savjetovanje o Nacrtu Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za sljedeću školsku godinu.

Prema prijedlogu, nastavna godina počet će već 2. rujna 2024., a završiti 18. lipnja 2025., odnosno 23. svibnja 2025. za učenike završnih razreda srednje škole.

Prvo polugodište po novom prijedlogu trebalo bit trajati od 2. rujna 2024. do 20. prosinca 2024., a drugo od 7. siječnja 2025. do 18. lipnja 2025. Nastava je planirana u 175 nastavnih dana, a za maturante u 160 nastavnih dana.

Prijedlog odmora za učenike

Što se odmora za učenike tiče, prvi dio zimskoga odmora za učenike trebao bi početi 23. prosinca 2024. godine i trajati do 3. siječnja 2025. godine, s tim da nastava počinje 7. siječnja 2025. godine.

Drugi dio zimskoga odmora za učenike počeo bi 24. veljače 2025. godine i završio 28. veljače 2025. godine, s tim da bi nastava počela 3. ožujka 2025. godine. Proljetni odmor za učenike po ovom prijedlogu počinje 17. travnja 2025. godine i završava 25. travnja 2025. godine, s tim da nastava počinje 28. travnja 2025. godine.

Nastavnici nezadovoljni prijedlogom

– Smatram da prijedlog stavlja u izuzetno nepovoljan položaj učenike i radnike u školama u županijama u kojima se mnoštvo stanovnika izravno i neizravno bavi turističkom djelatnošću. Ovako rani početak školske godine će mnoge ostaviti bez potrebne radne snage, a srednjoškolce bez prihoda koji su prijeko potrebni obiteljima u današnje vrijeme -napisala je jedna nastavnica, kako prenosi Index.hr.

Nastavnici komentiraju i kako uvjeti u školama nisu adekvatni za ovakav školski kalendar.

– Nikako se ne slažem s prijedlogom kalendara jer on ne ide na ruku dalmatinskim školama. Nekad je nastava započinjala sredinom rujna, a mi se sad sve vise približavamo 31. 8. I sami znate koliko na obali traje sezona. Većina škola ni nema klime, gradovi i mjesta su puna turista, a mi se kuhamo, dišemo na škrge i preživljavamo prva dva tjedna s potpuno dekoncentriranim učenicima koji sve što pitaju jest smiju li u WC puniti boce vodom, a potom u studenom i veljači sjedimo kod kuće – rekao je jedan nastavnik.

Također, postoje i oni koji nezadovoljstvo iskazuju zbog drugog dijela zimskih praznika.

– Ti dani bi se trebali preusmjeriti tako da se ili produže praznici za Božić, s obzirom na to da ionako prvi tjedan drugog polugodišta velik broj učenika ne dođe na nastavu zbog obiteljskih putovanja, ili da škola započne 9.9., umjesto 2.9. Smatram da drugi dio zimskih praznika nije potreban jer se učenici uhodaju u školsku svakodnevicu i učenje te im praznici prekinu ritam, kontinuitet učenja i koncentraciju, da bi odmah nakon mjesec i pola išli ponovno na praznike – poručila je jedna pedagoginja.

Dodajmo kako javno savjetovanje traje do 13. travnja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Naše bogatstvo

[FOTO] IZVRSNA VIJEST Peteranski bijeli vez „file“ zaštićen kao trajno kulturno nematerijalno dobro

Sjajna vijest dolazi iz Općine Peteranec. Naime, peteranski bijeli vez "file" zaštićen je kao trajno kulturno nematerijalno dobro. Peteranski bijeli...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×