12.4 C
Koprivnica
Petak, 12. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Predsjednik Mesić posjetio Koprivnicu: Hrvatsku treba što prije decentralizirati, a poslovanje HŽ-a, HEP-a i drugih državnih tvrtki temeljito provjeriti
P

Ne propustite

090825-mesic-m– Vladajući u Koprivnici, za razliku od Zagreba, nisu rasprodali «obiteljsko srebro» nego ga višestruko povećali, a gospodarske probleme u kojima se država sada nalazi predvidjeli još lani i pravovremeno poduzeli mjere za očuvanje radnih mjesta – rekao je gradonačelnik Zvonimir Mršić predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću na sastanku koji su održali u sklopu predsjednikovog boravka u Koprivnici.

090825-mesic2-mMršić je dodao da gradovi mogu biti generatori razvoja hrvatskog gospodarstva, ali da središnja vlast to ne vidi i ne želi stvarnu decentralizaciju Hrvaske:

– Previše smo centralizirana država, odluke se donose po političkoj diskreciji i ne postoje strategije gospodarskog razvoja, u prvom redu regionalnog, a nas dodatno muči prometna izloiranost i to što nam se već godinama ne da na upravljanje nekadašnju vojarnu. Rješenje je decentralizacija i regionalizacija, jer su «patuljaste» županije postale uteg razvoju hrvatskog gospodarstva. Nadalje, treba poticati na razvoj sposobnih kroz jasno definirane uvjete po kojima se dijeli novčana pomoć domaćih fondova i treba ciljano podržati sredine koje se žele razvijati.

090825-mesic3-mMesić je pohvalio način vođenja Koprivnice, upravljanja svojim vlasništvom i pomaganja razvoja gospodarstva, a posebno se osvrnuo na problem vojarne:

– Milijuni vojnih kvadrata, tisuće hektara i tisuće objekata stoji neiskorišteno iako nekoliko agencija i institucija u kojima je zaposleno više stotina osoba treba njima upravljati, pa je to jedan od najboljih primjera koliko loše država brine o svojoj imovini. «Bode» što su pojedinci ipak dobili dio tog prostora na korištenje preko nekakvog «barbe», a ne zakonom definiranim putem. Da je Hrvatska riješila samo taj problem dobila bi tisuće novih radnih mjesta i milijarde kuna kojima bi lakše prebrodila aktualnu krizu, no to se nije dogodilo dijelom i zato jer je previše centralizirana.

090825-mesic4-mMesić je potom otišao u pivovaru Carlsberg kako bi u rad pustio novi pogon za punjenje boca vrijedan 170 milijuna kuna, naglasivši da to čini u znak podrške ulaganjima koja su za Hrvatsku jedini izlaz iz problema u koje je gospodarstvo upalo zbog privatizacije i odustajanja od izvoza. Na tiskovnoj konferenciji koja je uslijedila naglasio je da će se Hrvatska zbog ogromnih poreznih nameta koje je Vlada nametnula poslodavcima teško izvući iz gospodarske krize te da državu treba što prije decentrilizirati.

090825-mesic5-m– Najlakše je povećati poreze, no to je mjera koja samo privremenu koristi, dok dugoročni napredak osigurava samo porezni sustav koji će privući strane ulagače – kazao je Mesić.

Na pitanje novinara jesu li za sadašnje stanje u gospodarstvu dijelom krivi i oni koji sjede u nadzornim odborima državnih tvrtki gubitaša predsjednik je odgovorio potvrdno:

090825-mesic6-m– Naročito ako su te tvrtke prije njihovog dolaska dobro poslovale i ako nisu ništa poduzimali da se one izvuku iz novčanih problema. Moraju snositi posljedice, a što se događalo najbolje se vidi u HEP-u, HŽ-u i sličnim državnim tvrtkama zbog kojih se postavlja pitanje stručnosti i transparentnosti pri zapošljavanju na vodeće pozicije. Nužna je totalna revizija rada javnih poduzeća te uvođenje transparentnost u javnim nabavama, naročito kad je riječ o državnim institucijama i tvrtkama.

Mesić je naknadno obišao i vodocrpilište GKP-a «Komunalca», pogon za preradu tikvinih koštica tvrtke “Kutag” te slikara naive i književnika Ivana Večenaja-Tišlarova u Goli.

090825-mesic7-mCarlsberg od sada proizvodi milijun hektolitara piva godišnje

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić pustio je u Carlsberg pivovari u rad 170 milijuna kuna vrijedan pogon za punjenje 60 tisuća boca na sat, uz koji je izgrađeno i dodatnih 3000 četvornih metara skladišta. Predsjednik uprave Carlsberg Croatie Thomas Cure Jakobsen kazao da su ukupni proizvodni kapaciteti Carlsberg Croatie sada milijun hektolitara piva godišnje, a predsjednik uprave Grupacije Carlsberg Jörgen Guhl Rasmussen da je ulaganje u Koprivnici drugo po veličini ulaganje Grupacije u ovoj godini. U novom koprivničkom pogonu radna mjesta je trebalo dobiti 35 osoba, no zbog recesije ih je zaposleno 24.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rasinjski ljepotan

FOTO Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Inkey, bit će to pravi turistički biser sjevera Hrvatske

Mnogo je bilo skeptika kad je Županija kupila derutni dvorac Inkey u Rasinji za 60-ak tisuća eura. Ova se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×