„Modicus cibi, medicus sibi“
( Tko je umjeren u jelu, sebi je liječnik )
Načelno, kod praktički svih reumatskih bolesnika, primarno liječenje je medikamentno i fizikalna terapija. Tegobe bolesnika znatno mogu olakšati tjelovježba, zbog primarno snaženja muskulature i održavanja pokretljivosti zglobova te smanjenje prekomjerne tjelesne težine.
Danas, se sve više pozornosti posvećuje i pravilnoj prehrani, koja sadrži mnogo sirovog voća i povrća. Mediteranska prehrana, o kojoj smo već pisali, prema svim autorima, je optimalan tip prehrane kod reumatskih bolesnika. Jasno, da sama prehrana ne može izliječiti bilo koju od reumatskih bolesti, ali sigurno može ublažiti simptome, ili primjerice kod uričkog artritisa (gihta), ako se pridržava dijete, može spriječiti sam nastup akutne atake bolesti. Zbog toga je dijetoterapija danas, korisna i djelotvorna nadopuna standardnom liječenju reumatskih bolesnika.
Kod gihta (uričkog artritisa) već dugi niz godina postoji točno propisana dijeta u kojoj se izbjegavaju namirnice s visokim sadržajem purina. To su iznutrice, riblje konzerve, mesni ekstrakti, gljive, plava riba (srdela, skuša, tuna, losos), žestoka alkoholna pića, suhomesnati proizvodi i crveno meso. Posebno je kod ovih bolesnika važan veći unos tekućine, 2-3 litre dnevno, primarno radi sprječavanja stvaranja bubrežnih kamenaca. Sokove bogate fruktozom dobro je zamijeniti vodom ili nezaslađenim čajem, jer fruktoza povećava razinu mokraćne kiseline u krvi, što pogoduje razvoju gihta.
Kod psorijatičnog artritisa izdvojeno je sedam namirnica koje mogu pogoršati bolest: 1. alkohol 2.”brza hrana”, 3. crveno meso 4. gluten 5. krumpir, rajčica, patliđan i paprika 6. citrusno voće (limun, naranča i grejp) 7. začini
Kod reumatoidnog artritisa preporuča se vegetarijanski tip prehrane, koja obiluje voćem i povrćem, mahunarkama ali ne i svim žitaricama, jer je gluten iz pšenice, raži i ječma odgovoran za pogoršanje bolesti. Općenito, bjelančevine mogu pokrenuti imunološku reakciju, čija je direktna posljedica izazivanje upalnih promjena u zglobovima.
Mnoge studije ukazuju da su u prehrani svih reumatskih bolesnika poželjni: riba, maslinovo ulje, sirovo voće i povrće, soja, zob, ječam. Svakodnevno jedite svježe voće i povrće, jer je ono bogat izvor vitamina, minerala i biljnih vlakana a takva prehrana sprječava nastajanje upalnih tvari. Vitamin C, kao jedan od najvažnijih antioksidansa koristan je i kod reumatskih bolesti. Preporučena dnevna doza vitamina C je za muškarce 90 mg, žene 75 mg, a za pušače još dodatnih 35 mg. Naravno da ga je najbolje konzumirati u svježem voću i povrću.
Veliku važnost ima i unos dostatne količine tekućine – najmanje 1,5 do 2 litre vode dnevno, prirodne izvorske vode, negazirane mineralne vode ili nezaslađenih biljnih čajeva. Uz pridržavanje ovih dijetetskih uputa nužno je održavanje stalne fizičke aktivnosti. Zaključno, pravilan izbor hrane može sigurno ublažiti reumatske tegobe, a uputno je pridržavati se ovih preventivnih dijetetskih mjera:
- smanjiti i održavati optimalnu tjelesnu težinu
- što više sirovog voća i povrća u prehrani
- nekoliko puta tjedno jesti plavu ribu
- ograničiti unos masnoća, soli i šećera
- biti umjeren u konzumiranju alkohola
Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625 033
E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr