ONLINE OGLASNIK

Prevaren još jedan mladić: Nepoznata osoba poslala mu je adresu, on upisao podatke pa ostao bez novca

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja kaznenog djela, poručuje policija.

08:24h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Prije dva dana pisali smo o slučaju računalne prijevare na području susjedne Varaždinske županije. Podsjetimo, mladić je sa željom prodaje jakne na stranicu, koju mu je poslala nepoznata osoba, upisao podatke kartice pa ostao bez 15 tisuća kuna.

Danas je, pak, u izvješću Policijske uprave koprivničko-križevačke opisan slučaj nove prijevare. Žrtva je novi 20-godišnjak koji je na internetskom oglasniku prodavao određeni predmet. Policija nije otkrila o kakvom se predmetu radi.

Bilo kako bilo, kontaktirala ga je nepoznata osoba, poslavši mu link te ga zatraživši da se prijavi na adresu radi primanja novca za prodaju predmet. Kada je mladić to učinio, ostavio je podatke kartice tekućeg računa, nakon čega je s njegova računa skinuto više stotina kuna. Dakle, prevaren je i pokraden.

– Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja kaznenog djela – zaključuje policija.

Kako u kontekstu prošloga slučaja, tako je policija i sada poslala upozorenje. Nužno je biti oprezan prilikom online prodaje i kupnje.

– Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192 – upozoravaju.

Prodajete li ili kupujete putem interneta, provjerite web stranicu te nikada ne koristite veze koje su stigle emailom ili putem društvenih mreža.

– Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama. Počinitelji računalnih kaznenih djela oslanjaju se na činjenicu da su ljudi zauzeti; na prvi pogled, takva lažna e-poruka može se činiti legitimnom. Također, tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija – navodi policija.