12.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Prigorje prednjači po isplaćenim poticajima
P

Ne propustite

Poljoprivredni portal Agroklub objavio je iznose potpora isplaćenih poljoprivrednim proizvođačima za prošlu godinu, prema kojem 200 najvećih tvrtki dobiva više od milijun kuna godišnje, odnosno četvrtinu svih potpora.

U tom društvu iz Koprivničko-križevačke županije uvjerljivo prvo mjesto pripada tvrtki Širjan iz Svetog Petra Orehovca, koja s 9,3 milijuna kuna izravnih plaćanja daleko prednjači pred ostalim proizvođačima u našem kraju. Tvrtka Širjan na popisu najvećih korisnika poticaja u državi zauzima 11. mjesto.Na drugom mjestu u podravsko-prigorskom popisu najvećih korisnika poticaja je tvrtka Agro-Vet iz Križevaca, sa skoro 2,1 milijuna, Podravkina Mesna industrija Danica s preko 1,7 milijuna, te Darko Remuš iz Svetog Ivana Žabna i Sizim iz Legrada s oko 1,6 milijuna kuna izravnih poticaja.

Prema ostalim modelima Sizimu je isplaćeno još više od 4 milijuna kuna, Poljoprivrednom i trgovačkom obrtu Pajek iz Sokolovca 1,9 milijuna, a Valentu Nemcu iz Kalnika 1,3 milijuna.
Među lokalnim samoupravama u županiji prema isplaćenim potporama prednjače Križevci, čijim je poljoprivrednicima na račune sjelo 27,6 milijuna kuna poticaja, zatim s tek nešto manjim iznosom ili s 26 milijuna slijedi Sveti Petar Orehovec, a sa 17,6 milijuna treći je Sveti Ivan Žabno. Koprivnica je na 4. mjestu s 13,6 milijuna, a Legrad je peti s 10,8 milijuna kuna.

Uz traženja više otkupne cijene pšenice, poticaji i njihova puna isplata bili su glavni razlozi nedavnih seljačkih prosvjeda. K tome, u Seljačkom savezu naše županije itekako su svjesni nepravednog odnosa do kojeg je doveo zakon koji jednaki iznos potpora dodjeljuje proizvođačima koji obrađuju 10 ili 15 hektara, kao i tvrtki s deset ili 15 tisuća hektara. Predsjednik županijskog saveza Stjepan Antolić kaže da su na tu nepravdu neprekidno ukazivali i tražili uvođenje europskog modela.

-Naime, od 100% iznosa potpore isplaćene na razini cijelog Ministarstva poljoprivrede, 20% korisnika ostvaruje 80% novca. A 80% korisnika ostvaruje onih preostalih 20% novca. Međutim, zakon je takav kakav je; Europa ima nešto sasvim drugačije i to smo mi tražili da se primjenjuje i kod nas – oni su promijenili i kod njih je limit 300 tisuća eura po jednom korisniku – kaže S. Antolić.

To znači da stočar koji uzgaja tisuće grla stoke ili obrađuje tisuće hektara može primiti preračunato najviše nešto preko dva milijuna kuna, dok kod nas primjerice Belje prima preko 75 milijuna kuna.
Antolić dodaje da bi velike brojke kuna isplaćenih na ime poticaja trebali slijedi i podaci o tome koliko koje gospodarstvo ili tvrtka uplaćuju u proračune od općine do države.

-1.430 kuna je sad ispalo po hektaru državne potpore, a 1.200 mi je zakup poljoprivrednoga zemljišta. Koliko je sad mojem gospodarstvu ostalo od te potpore? 230 kuna – veli Antolić.
Predsjednik županijskog Seljačkog saveza kaže da se vrtoglavim iznosima potpora zamagljuje stvarna slika poslovanja manjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pogotovo onih koja obrađuju zemlju u najmu, a da ne govorimo o štetama koje počini svaka suša ili tuča.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Zlatna od glave do pete, ova žena ruši sve mitove o godinama, nama je baš mrak!

Pa godine ovo, pa godine ono. Što se smije, a što se ne smije nositi. Ma da... Žene budite...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×