15.1 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Dragan Primorac odgovara

Primorac odgovorio koliko je vitamin D učinkovit u obrani od zaraze koronavirusom
P

S druge strane, upitan je i kolika je ugroženost djece koja su zaražena koronavirusom.

Ne propustite

Dragan Primorac, gostujući u Novom danu N1, rekao je kako nema nikakve dvojbe da će maske zadržati dio kapljica kad govorimo. Dodao je i kako maska pomaže da se ne diraju nos i usta. Ali propisati obavezu nošenja maski nije moguće jer se ne može osigurati dovoljna količina. 

Na pitanje koliko oboljelih naš zdravstveni sustav može podnijeti, rekao je kako sigurno može podnijeti veći broj oboljelih nego što imamo respiratora.

S druge strane, upitan je i kolika je ugroženost djece koja su zaražena koronavirusom.

– Prve studije kažu da djeca imaju simptome slične kao odrasli. Broj oboljele djece je mali, govori se o ukupnom broju od dva posto slučajeva koji su bili u Kini ili možda 1,2 posto u Italiji. Ona u daleko manjem postotku imaju snižene limfocite i povišene upalne biljege, prema novim studijama. Ali moramo znati o jednom problemu, mi ne želimo da nam se dogode infekcije i problemi kod djece koja su mlađa od tri godine, jer ta djeca mogu biti ugroženija – pojasnio je Primorac.

Primorca su upitali i je li vitamin D učinkovit u obrani od zaraze.

– Oko toga postoje brojni prijepori. No, idemo ne ući u hipovitaminozu (nedostatak vitamina D), pogotovo tijekom zimskih mjeseci. Jer znamo da on ima regulatornu ulogu. On ima jaki protuupalni učinak. No, vitamin D se ne može uzimati neograničeno, treba ga uzimati unutar normalne količine – kaže Primorac.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

4 NL BJ-KC-VT

Mladost i Podravac u derbiju susjeda na tablici, Molve traže oporavak nakon “šestice” protiv jakih Cvetkovčana

U 20. kolu 4. nogometne lige čekaju nas dva županijska derbija. Prvi se igra u subotu u Molvama protiv Mladosti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×