22.9 C
Koprivnica
Petak, 14. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Nagrada Višnja Šeta

Profesoru Jerku Barišiću dodijeljena nagrada za životno djelo
P

Svojom suradnjom s brojnim institucijama te redovitim pisanjem za brojne medije svoju školu i školsku knjižnicu čini vidljivima u lokalnoj zajednici, ali i daleko izvan nje.

Ne propustite

Profesor Jerko Barišić, školski knjižničar Osnovne škole Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno, dobitnik je ovogodišnje Nagrade Višnja Šeta za životno djelo – za dugogodišnji predani rad u školskome knjižničarstvu te doprinos profesiji. Nagrada mu je dodijeljena 7. travnja 2017. u Trogiru, u sklopu državnoga stručnoga skupa za školske knjižničare.

Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK) već deset godina dodjeljuje ovu nagradu najuspješnijim školskim knjižničarima od njih oko 1.700 koliko ih radi po hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Nagrada nosi ime prema prerano preminuloj knjižničarki, profesorici Višnji Šeti, utemeljiteljici Proljetne škole školskih knjižničara, državnoga skupa na kojem se već 30-tak godina stručno usavršavaju školski knjižničari.

Za ovu su prestižnu nagradu kolegu Jerka Barišića nominirali školski knjižničari iz podružnice HUŠK-a Koprivničko-križevačke županije, a osim njega nagradu su primile i školske knjižničarke, profesorice Vesna Kranjec Čižmek iz Srednje škole Krapina također za životno djelo te Ana Sudarević iz Osnovne škole Dubovac – Karlovac godišnju nagradu.

Jerko Barišić je nagradu za životno djelo zaslužio predanim radom u svojoj školi u kojoj, iako je službeno umirovljen 31. kolovoza 2016., i dalje volonterski radi. Inicijator je brojnih kulturnih i javnih događanja škole: književnih susreta, gostovanja kazališnih predstava, prigodnih programa i radionica, izložbi, multimedijalnih nastavnih sati u školskoj knjižnici i drugog. Želeći prije svega promovirati književnike vezane uz svoju školu i mjesto, kroz dugi niz godina osmišljava različite programe posvećene Grigoru Vitezu, po kojem škola nosi ime i Zvonimiru Balogu, koji je rođen u obližnjem mjestu i bio učiteljem na školi, a koji su prerasli u velike projekte pa čak i manifestacije.

Potaknuo je osnivanje filatelističke grupe u svojoj školi – u hrvatskim školama vrlo rijetke izvannastavne aktivnosti – kroz koju ova škola, izdavanjem prigodnih filatelističkih izdanja te njihovim slanjem uglednim pojedincima i institucijama diljem Hrvatske, na vrlo inovativan i originalan način promiče velike književnike i znanstvenike o njihovim obljetnicama.

Jerko Barišić vrlo uspješno surađuje s lokalnom zajednicom, izuzetno njegujući kulturnu baštinu žabljanskoga i križevačkoga kraja. Organizator je brojnih promocija knjiga zavičajnih autora, u mjestu i izvan njega. Redovito surađuje s kulturnim ustanovama iz bliže okolice, kao primjerice s gradskom knjižnicom i muzejom u Križevcima, ali i s brojnim ljudima i ustanovama izvan zavičaja – koji su mu izvor podataka i materijala za brojne istraživačke i kulturne projekte koje provodi u školi.

Jerko Barišić je i glavna osoba za odnose s javnošću u svojoj školi: urednik je internetskih stranica škole te osim što objavljuje stručne radove u knjižničarskim časopisima, redovito objavljuje članke o zbivanjima u svojoj školskoj knjižnici, školi i zavičaju u brojnim nacionalnim, županijskim, lokalnim, tiskanim i elektroničkim medijima.

Svojom suradnjom s brojnim institucijama te redovitim pisanjem za brojne medije svoju školu i školsku knjižnicu čini vidljivima u lokalnoj zajednici, ali i daleko izvan nje. Upravo zahvaljujući Jerku Barišiću mnogi ljudi u Hrvatskoj znaju i za Sveti Ivan Žabno i za školu u njemu – čime profesor Barišić svjedoči kako se istinskim posvećenjem učiteljskome pozivu mogu činiti velike stvari u malim sredinama.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvojili trostruku krunu

Graničar iz Đurđevca imao sezonu iz snova, Radman: Fokus je na domaćim dečkima, a u subotu možemo ostvariti najveći uspjeh u povijesti

Nogometni klub Graničar iz Đurđevca proživljava svoje najuspješnije dane. Seniorska momčad s gotovo pa savršenim omjerom okitila se naslovom prvaka...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×