humano

Projektom Želim znati kako imati postignuti značajni rezultati, M. Mraz: Najdraža su djeca koja shvaćaju što znači suradnja

Županijska pročelnica Ana Mušlek pohvalila je rad udruge kao i sve provedene aktivnosti. 

10:27h
0
Foto: Helena Jošt

Udruga Bolje sutra predstavila je na današnjoj konferenciji za novinare rezultate vrlo uspješnog projekta Želim znati kako imati koji je započeo prije godinu dana.

Predsjednica udruge Marija Mraz osvrnula se na cjelokupni projekt i godinu koja je, kako kaže, za nju brzo prošla.

– Osobno mi je bila svaka aktivnost prekrasna. Najdraža su mi djeca iz Koprivničkog Ivanca koja shvaćaju našu suradnju ozbiljno što je najvažnije. Oni postavljaju pitanja koja nas svakim danom sve više iznenađuju – rekla je M.Mraz.

Voditeljica projekta Renata Glavica izrazila je veliko zadovoljstvo provedenim projektom.

– Projekt je odobren natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava. Koprivničko-križevačka županija. Osnovna škola Koprivnički Ivanec i Općina Koprivnički Ivanec naši su parteri bez kojih ne bi došli do tako zavidnih rezultata. Iznos koje je ministarstvo pokrilo bio je 110 tisuća kuna. Najvažniji cilj je bio edukacija djece u aktivnom građanstvu, prihvaćanje različitosti, poticanje socijalne uključenosti, promijeniti svijest kod učenika, tolerancija prema različitosti, promicanje socijalne uključenosti, razvijanje svijesti o odgovornom gospodarenju društvenim i prirodnim resursima. Potpodručje je opismenjavanje učenika i članova udruge medijskom i financijskom pismenosti – naglasila je R. Glavica.

Direktni korisnici su bili učenici od petog do osmog razreda, osobe s teškoćama i vijećnici općine. Proveden je niz aktivnosti, edukativne i kreativne radionice. Korisnici su pokazali da imaju osjetljivosti prema osobama s invaliditetom i njihovim potrebama.

Volonterka Branka Stančir istaknula je kako postoci mnogo govore o samoj uspješnosti projekta. Tako se čak 72 posto sudionika izjasnilo da ga je barem jedna aktivnost, odnosno radionica potaknula na štednju. Da aktivnosti potiču na razvijanje aktivnosti misli 69 posto ispitanika. Kako se puno može postići zajedničkim radom misli 81 posto sudionika. Više od 90 posto sudionika radionice su ocijenili ocjenom odličan.

Mala financijska abeceda, Kockica po kockica = kasica, digi(LOVA)c, Radio, Televizija, Uloži da se množi, Žensko-muški štandovi, K.E.Š. i razne druge radionice mnogo su doprinijele svim sudionicima.

Mateja Sodar, pedagoginja u Koprivničkom Ivancu istaknula je kako se na inovativan i kreativan način može i mora učiti.

– Kroz ovakve projekte učimo komunikacijske i poduzetničke kompetencija. Razvila se i ideja o otvorenom dvorištu za poboljšanje uvjeta za rekreaciju. Na tom dvorištu bile bi sprave za igru i vježbanje za cijelu lokalnu zajednicu – objasnila je.

Županijska pročelnica Ana Mušlek pohvalila je rad udruge kao i sve provedene aktivnosti.

– Imamo dugogodišnju suradnju s vašom udrugom koja provodi projekte s više područja. Jedna ste od najaktivnijih udruga. Znatno ste doprinijeli u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Što se otvorenog dvorišta tiče pristali smo na sufinanciranje. Predstoji nam razgovor s općinom i nadam se da ćemo svi zajedno naći na otvaranju samog dvorišta – rekla je pročelnica.

Konferenciji je prisustvovala i zamjenica načelnika Koprivnički Ivanec Ivana Čoklica koja je iskazala veliko zadovoljstvo provedenim projektom te najavila da će rebalansom osigurati sredstva za izgradnju otvorenog dvorišta.