EPODRAVINA TV

Prorektor Sveučilišta Sjever Mario Tomiša o novome studiju koji najesen kreće u Đurđevcu: Interes bi mogao biti značajan

Usporedio je, između ostaloga, i važnost teorijskoga i praktičnoga dijela obrazovanja, dotaknuo se povezivanja s gospodarstvenicima, odgovorio na pitanje zašto se upisati na Sjever, a ne neko drugo sveučilište, te, između ostaloga, rezimirao put od 2012. godine i Medijskoga sveučilišta do 2021. godine i Sveučilišta Sjever.

15:01h
0

Protekli ponedjeljak, na prvi dan ožujka, krenuo je ljetni semestar na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Istovremeno je svoja vrata otvorio studentski restoran Baza, i to nakon dugoga perioda. O tome, ali i drugim temama vezanim uz sveučilišno obrazovanje razgovarali smo s prorektorom Sveučilišnog centra Koprivnica Marijom Tomišom koji je stigao u naš studio.

– Kombinirana nastava znači da se dio održava kontaktno, a dio putem interneta i dostupnih alata. Strogi smo u provođenju epidemioloških mjera, zdravlje je ispred svega – kazao je, između ostaloga, Tomiša.

Tek što se krajem 2019. godine otvorila, menza smještena u prostoru kampusa zatvorena je uslijed pojave koronavirusa te nepovoljne epidemiološke situacije.

– Kao i drugi restorani, rade terasa i dostava. Dogovorili smo se s našim partnerima, KTC-om. Studenti mogu doći u restoran, naručiti hranu te je pojesti na terasi ili ponijeti sobom. Zadovoljni smo što smo to uspjeli osigurati, to je važan dio studentskoga života – smatra Tomiša.

“Radili smo ankete, studenti su online nastavi dali ocjenu vrlo dobar.”

Kontaktne nastave, dakle, u proteklih godinu dana nije bilo, već su se profesori i studenti okrenuli internetu.

– Radili smo studentske ankete. Studenti su dali ocjenu vrlo dobar. Možemo biti zadovoljni, uspjeli smo ostvariti planirano. Ono što mora biti kontaktno, što je neophodno, tako radimo – odgovorio je.

– Sada će biti 15 godina kako se bavim predavanjem. Ništa ne može zamijeniti direktnu nastavu, razmjenu energije sa studentima. Tada se na licu mjesta mogu vidjeti njihove reakcije, poticati ih na dvosmjernu komunikaciju. Kada se stvore uvjeti, vratit ćemo se kontaktnoj nastavi koja je uvijek bolja – vjeruje.

Iza nas je, također, netom završeni ispitni rok. Prema Tomišinim riječima, prolaznost je na sličnoj razini kao i prije, kada je bilo kontaktne nastave.

– Nema većih problema. No, jasno, ograničenja postoje. S jedne strane, nastavnici moraju paziti da studenti nauče i dobiju realne ocjene. Ne smiju prepisivati. S druge strane, svjesni smo kako nije jednostavno, od snimanja kamerom, do vremenskoga roka, što je dodatan pritisak. Ukupno, mislim kako možemo biti zadovoljni – rekao je Tomiša, na što smo mu postavili pitanje o manjem ili većem problemu manjka vremena tijekom pisanja ispita, o čemu nam je govorila nekolicina studentica i studenata.

– Uvijek je moguće. Neki su profesori možda dali previše vremena pa je prolaznost bila prevelika. Ali, kažem, generalno smo sigurno pronašli mjeru kako bi ocjene bile realne, pokazujući stvarno napredovanje studenata – siguran je.

Najesen u Đurđevcu kreće izvođenje smjera Računarstva i informatike.

Dotaknuli smo se i svih smjerova koje Sveučilište Sjever provodi – kako u Koprivnici, tako i u Varaždinu. Od njih 26, deset ih je u podravskome gradu, a 16 u susjednoj županiji. Najesen, podsjetio je Tomiša, pokreću četiri nova studijska programa, po dva u oba grada.

– Imamo dobru ponudu. Oko 85 posto studira ih u STEM području, tehnički su smjerovi jako traženi. Brojke pokazuju kako su ulaz i izlaz u naše studijske programe dobro izbalansirani. Postoji velik interes maturanata za upis, prema nekim smo programima uvijek u top deset. Moramo biti zadovoljni. Posljednje dvije godine već na ljetnome roku popunjavamo redovite kvote. Već nakon treće godine, svi se zapošljavaju. Nema gotovo nikoga na slobodnome tržištu – rekao je Tomiša.

Točno je i naveo što se izvodi u Sveučilišnom centru Koprivnica. Od preddiplomskih, to su: Komunikologija, mediji i novinarstvo, Medijski dizajn, Logistika i mobilnost, Prehrambena tehnologija i Poslovanje i menadžment. Nadalje, popis diplomskih čine: Medijski dizajn, Komunikologija, mediji i novinarstvo, Ambalaža, recikliranje i zaštita okoliša i Održiva mobilnost i logistika. Poslijediplomski, odnosno doktorski nosi naziv Mediji i komunikacija. U sljedećoj akademskoj godini pokreću i sveučilišni preddiplomski studij Zaštita okoliša, recikliranje i ambalaža te preddiplomski stručni studij Računarstva i informatike u Đurđevcu. Time će, prema njegovim riječima, u Koprivnici biti 12 studijskih programa s, otprilike, 1200 studenata po pokretanju novih.

– Postigli smo i više no što smo zacrtali prije deset godina – misli.

Usporedio je, između ostaloga, i važnost teorijskoga i praktičnoga dijela obrazovanja, dotaknuo se povezivanja s gospodarstvenicima, odgovorio na pitanje zašto se upisati na Sjever, a ne neko drugo sveučilište, te, između ostaloga, rezimirao put od 2012. godine i Medijskoga sveučilišta do 2021. godine i Sveučilišta Sjever, pa i predstavio ranije spomenuti smjer Računarstva i informatike koji će najesen s izvođenjem krenuti u Đurđevcu.

– Naša želja, od prvoga dana, jest da ovo bude regionalno sveučilište. Svi su gradovi dobrodošli. Prvi su interes iskazali u Đurđevcu. Gledali smo što bismo mogli te došli do toga kako je u Đurđevcu dosta velika potreba za kadrovima iz računarstva i informatike. Zaposlili smo ljude, priprema se infrastruktura, veći dio je spreman. Sve smo sa svoje strane napravili, preduvjeti su tu. Interes je, navodno, značajan, ali to nikada ne možete točno znati. Jedna su stvar ankete, a drugo stvarni upisi. Imamo kvotu od 30 redovitih i 15 izvanrednih studenata – zaključio je Tomiša.