13.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Pros predstavio Koprivnicu u Tajvanu
P

Ne propustite

Zamjenik gradonačelnika Dražen Pros sudjelovao je na godišnjoj radionici o razvoju informatičko-komunikacijske tehnologije (2011 Workshop on Taiwan ICT Development), koja se održavala od 10. do 16. studenog u Taipei-u, glavnom gradu Tajvana, a u organizaciji njihovog Instituta za informatičku industriju (Institute for Information Industry).

Tijekom radionice zamjenik gradonačelnika je prezentirao status kao i daljnje poslovne mogućnosti ICT sektora u Republici Hrvatskoj i Gradu Koprivnici s posebnim naglaskom na planove u području korištenja informatičko komunikacijske tehnologije za projekte energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, kao i mogućnosti razmjene najboljih znanja i iskustava upodručju ICT obrazovanja.

Uz 21 predavača (predstavnika MOFA-e, gradske uprave Taipei-a, Instituta za informatičku industriju, predstavnika tajvanskih ICT kompanija) koji su tijekom radionice prezentirali inovacije tajvanske informatičke industrije i gospodarstva, razvoj novih softverskih aplikacija, telekomunikacijskih servisa, elektronsko-digitalne pohrane i zaštite podataka, trendove razvoja ICT segmenta u okviru održivog razvoja gradova („smartcity“) na radionici je uz Grad Koprivnicu (kao predstavnika Hrvatske) sudjelovalo još 13 predstavnika državnih ministarstava i institucija iz slijedećih zemalja: Armenija, Bugarska, Češka, Estonija, Fiji, Indonezija, Jordan, Mađarska, Malezija, Mongolija, Poljska, UAE, Vijetnam. To su zemlje sa kojima Ekonomski odjel tajvanskog Ministarstva vanjskih poslova (MOFA) već provodi ili planira zajedničke projekte s ciljem razmjene i transfera znanja u području strateškog planiranja i provedbe ICT-a na državnom ili nivou lokalnih samouprava (e- vlada, e-transport, e-zdravstvo, e-bankarstvo, itd.), razvoja programskih aplikacija i sustava, mobilne multimedije, „zelenog“ ICT-a, „e-learning“ kompanija, te konstantne edukacije u ICT sektoru.

Glavni je cilj da se putem ovakvih radionica omogući širenje i znanja i inovacija, ali i da se omogući otvaranje internacionalnih poslovnih kanala i odnosa, da se istraže tržišta i zajednički sudjeluje u projektima.

Za Grad Koprivnicu i Hrvatsku posebno je značajna mogućnost sudjelovanja u projektima u okviru specijalnog fonda „Zelena energija“ („Green Energy SpecialFund), a u okviru kojega Tajvanski fond za međunarodni zajednički razvoj (InternationalCooperationDevelopmentFund) putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), investira u slijedećih 10 godina 80 milijuna USD u programe koji su vezani za energetsku efikasnost u regiji južne i jugoistočne Europe, te centralne Azije. Programi su vezani uz unapređenja u području energetske efikasnosti u graditeljstvu, javnoj rasvjeti, solarnoj tehnologiji, području korištenja obnovljivih izvora energije – upravo područja u kojima je grad Koprivnica lider u regiji, te je spremna unaprijediti i dalje transferirati svoja znanja i iskustva.

Tijekom prezentacija i diskusija u okviru radionice predstavljeni su realizirani projekti  te daljnji planovi razvoja „zelenog grada“, ali i Koprivnice kao grada obrazovanja, tehnološko-poduzetničkih parkova i razvojno-istraživačkih centara, te novih industrija (ICT).

Uz sudjelovanje na radionici obavljeni su i radni posjeti odjelima informatičke tehnologije gradske uprave Taipei-a, Centru za istraživanje i razvoj pokrajine Yuan, a zamjenik gradonačelnika je posjetio i najveći tehnološki park Tajvana – HcinchuScience Park (HSP) koji predstavlja najnoviji primjer high-tech industrije (384 high-tech kompanije)  i najbolje promovira rastuću tajvansku elektroničko-informatičku industriju u području optoelektronike, bežične komunikacije, precizne mehanike i opreme, farmaceutskog inženjerstva.

Uz posjet tajvanskim kompanijama Generiton (proizvođač softvera, integriranih programskih sustava), Speedtech Energy Co. (proizvođaču i dizajneru solar/LED energetski efikasnih rasvjetnih sustava, MITAC InformationTechnology Corp. (jedna od vodećih grupacija u ICT-u, integracijskim sustavima i mobilnim servisima, proizvodnji i distribuciji elektronskih proizvoda, kemijskoj i prehrambenoj industriji) obavljen je i radni posjet ITRI (Industrijsko-tehnološko-istraživačkom institutu), najvećem multi disciplinarnom centru na području inteligentnih informacijskih sustava, proizvodnih sustava, materijala i kemijskih supstanci, nanotehnologije, biomedicinske tehnologije, te digitalne video multimedije i optoelektrinike.

Tijekom primanja kod predstavnika tajvanskog Ministarstva vanjskih poslova (MOFA) – generalnog direktora Odjela za ekonomsko-trgovinske odnose g. Stanley Kao-a, te zamjenika generalnog direktora Odjela za poslove s Europom, g. Chuan-chinJeffryKau-a, te predsjednika Instituta za informatičku industriju g. C.K. Lee-a razgovarano je o mogućnostima suradnje u području ICT edukacije u okviru koprivničkog Kampusa, izgradnji tehnološko-poduzetničkog parka, te unapređenju poslovnih odnosa između tajvanskih i hrvatskih kompanija.

Svi troškovi putovanja i boravka, sudjelovanja na radionici, te radnih posjeta kompanijama u Taipei-u, zamjenika gradonačelnika financirani su od strane tajvanskog Instituta za informatičku industriju (Institute for InformationIndustry) i MOFA-e.

tekst: koprivnica.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Detalj s prometnica

DALA JE SVOJE Škodo moja, proizvodnje češke, krenem s tobom a vratim se pješke!

"Škodo moja, proizvodnje češke, krenem s tobom a vratim se pješke", napisao je jedan pratitelj facebook stranice Uživo sa...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×