Sigurnost na vodi

Proteklih godina 15 ljudi utopilo se u rijekama i jezerima, a Crveni križ i policija ovim projektom žele osigurati sigurnost kupača

Prvenstveno se tu radi o utapanju, ali ima i drugih nepredviđenih posljedica poput ozljeda kralježnice, vrata ili nogu nakon skakanja u vodu. Rijeke su posebno opasne zbog čestih virova, usjeka i promjena toka.

14:30h
0
Foto: Matija Gudlin

Uskoro počinje ljeto, a samim time i sezona kupanja u jezerima i rijekama. Tim su povodom djelatnici policijske uprave i ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev predstavili projekt Sigurnost na vodi i upozorili na najčešće opasnosti za kupače.


Projekt se provodi četiri godine zaredom, a i ove godine uvode se novosti u obrazovanju i osvještavanju građana.

– Zajedno s predstavnicima policijske uprave obići ćemo naša kupališta Šodericu i Dravu kako bismo upozorili kupače i podijelili im promotivne materijale, sve u suradnji s našim volonterima. Najesen već uobičajeno krećemo u sve četvrte razrede osnovnih škola, 28 razreda u svim koprivničkim školama i u 11 općina, te odraditi radionice o sigurnosti na vodi. Ove godine smo proveli tečaj Junior spasilac za 13 učenika većinom osmih razreda, u suradnji s Ronilačkim klubom Šoderica. Od 13 članova, troje je izabrano da sudjeluje u jednotjednom kampu koji će se održati u Kostreni, gdje uče i prvu pomoć. Nova aktivnost koju provodimo ove godine zove se Slučajni spasilac, a to je tečaj za odgajatelje iz Dječjeg vrtića Tratinčica. Očekujemo da će se uključiti 20-ak odgajatelja, a osim standardnog gradiva sigurnosti na vodi, također će imati priliku učiti prvu pomoć – predstavila nam je Adela Sočev.

Foto: Matija Gudlin

Tatjana Židov, policijska službenica za prevenciju, nadzor i informiranje, upozorila je na najčešće opasnosti koje vrebaju kupače na ovdašnjim vodama, koje su tijekom godina već odnijele niz žrtava.

– Prvenstveno se tu radi o utapanju, ali ima i drugih nepredviđenih posljedica poput ozljeda kralježnice, vrata ili nogu nakon skakanja u vodu. Rijeke su posebno opasne zbog čestih virova, usjeka i promjena toka. Jezera pak imaju nagle promjene dubine i temperature te brojno raslinje koje izaziva paniku i utapanje – pojasnila je ona.

Foto: Matija Gudlin

Naglasila je da je od 1. siječnja 2004. do 31. prosinca 2016. bilo 15 slučajeva utapanja. Uzroci su precjenjivanje vlastitih sposobnosti uzrokovano alkoholiziranošću, precjenjivanje plivačkih sposobnosti i kronične bolesti. No, u posljednje tri godine nije bilo utapanja, tako da se nadaju da će se takav trend nastaviti i ove godine.

Policijska uprava objavila je i važna pravila za kupače, koje ovdje donosimo.

– Ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale.
– Koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba,
– Ne skačite u vodu s mjesta koja nisu uređena za skakanje ili gdje je skakanje zabranjeno.
– Ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga.
– Ne plivajte neposredno nakon obroka.
– Ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući.
– Izbjegavajte plivati sami.
– Djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe.
– Neplivači ili osobe koje slabije plivaju – obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača.
– Ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć na 112 ili 192.

 

 

čitam...