7.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
spremni na izazove

Provjerili smo je li gradska uprava uvela mjere štednje: Sustav hlađenja gasimo u 15 sati, štedimo LED rasvjetom, električnim vozilima, mjere provodimo već godinama
P

Dodaju da na mjere štednje paze i u brojnim gradskim ustanovama, koje su usvojile i nedavne preporuke Vlade, a koje se tiču klima uređaja i rasvjete

Ne propustite

Na osnovi preporuka Europske komisije, Vlada RH prije nekoliko dana objavila je smjernice i preporuke za uštedu energenata. Savjetuju tako da se klima po ljeti na spušta ispod 25 stupnjeva, a zimi ne diže iznad 21, da se gase svjetla po hodnicima i prostorijama gdje nisu potrebna, donose se i preporuke za kućanske aparate i uređaje, za korištenje javnog prijevoza i tako dalje.

Neovisno o tome, mjere štednje uvele su i pojedine gradske uprave, koje tvrde da se samo malim koracima može uštedjeti 100.000 kuna u ljetnom periodu. Jedan od tih gradova je i Osijek, koji je, također, uveo pravila za klimu, rasvjetu, ali i, recimo, printanje.

Svjetski dan srca
Ilustracija // Foto: Mario Kos

Imaju li u planu nešto slično napraviti pitali smo i u koprivničkoj gradskoj upravi. Kažu da neka posebna pravila neće donositi, jer su oni mjere štednje uveli još ranije, prije nego su uopće krenuli problemi sa strujom, plinom i ostalim energentima. Dodaju da se zaposlenici istih drže.

– Primjerice, sustav hlađenja, ali i grijanja u zgradi gradske uprave u potpunosti se gasi svaki dan iza 15 sati i tijekom vikenda – poručili su iz Grada.

Energetska obnova, LED rasvjeta, električna vozila

Kažu da je pod normalno zaposlenicima da za sobom gase svjetla, da printaju samo ono što im je potrebno, odnosno da ne sjede u uredima u kojima ljeti vladaju polarni uvjeti zahvaljujući klima uređajima. S druge strane, ističu kako razmišljaju unaprijed i da se velike uštede postižu energetskim obnovama.

– Provedene su energetske obnove brojnih javnih zgrada (škola, vrtić…) pri čemu su postignute uštede od 60 posto. Nove zgrade koje su građene u zadnje vrijeme sve su vrlo visokog razreda energetske učinkovitosti, odnosno već sad energente minimalno troše. Neke javne zgrade imaju fotonaponske elektrane (Inkubator, bazeni Cerine), a u tijeku su i tri nova projekta fotonaponskih elektrana na tri gradske škole – dodali su.

Radovi solarna elektrana bazeni
Na bazenima je postavljena solarna elektrana // Foto: Grad Koprivnica

Kažu da se uštede postižu i LED rasvjetom.

– Grad je na otprilike 20 posto LED javne rasvjete koja troši 70 posto manje energije. Velika većina javne rasvjete tijekom noći prelazi na štedni režim gdje je ušteda oko 50 posto energije. S tim mjerama Grad je započeo unatrag pet, šest godina. Također, treba naglasiti da se LED rasvjeta postavlja prilikom svake zamjene zastarjelih rasvjetnih tijela kao i kod postavljanja potpuno nove javne rasvjete u novim stambenim zonama – napomenuli su iz koprivničke gradske uprave.

Gradske ustanove usvojile preporuke Vlade

Pohvalili su se i činjenicom da sustav grada koristi pet električnih i dva hibridna vozila za potrebe službenih putovanja, kao i obavljanja dnevnih rutinskih putovanja.

– Sustav javnog prijevoza također je na električni pogon, a u Kampusu izgrađena je solarna punionica za električni autobus Busko – ističu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Dodaju da na mjere štednje paze i u brojnim gradskim ustanovama, koje su usvojile i nedavne preporuke Vlade, a koje se tiču klima uređaja i rasvjete. Najveća od njih je Komunalac.

– U Komunalcu se, primjerice, konstantno provode mjere kontrole utroška energenata koje podrazumijevaju i korištenje klima uređaja, rasvjete, potrošnje goriva, utrošak materijala i slično, a s obzirom na trenutnu situaciju postavljena su ograničenja korištenja klima uređaja i ostalih uređaja koji koriste električnu energiju – poručili su iz grada i za kraj poslali poruku.

– Sve mjere se provode neovisno o trenutnoj energetskoj krizi unatrag 15-ak godina tako da je Grad spreman za sve vrste izazova – zaključili su u svojem odgovoru.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Optužnica

Kupio 5,3 kilograma ilegalnog duhana, može i do godinu u zatvor!

Čak i godinu dana zatvora može dobiti jedan 55-godišnjak kojeg je policija "ulovila" u kupnji ilegalnog duhana. Osim što...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×