- Oglas -

Danas su nakon liječnika koji se brinu za tjelesno zdravlje, najviše traženi psiholozi koji brinu o onom mentalnom, a svi znamo da je zdravlje zapravo spoj i jednog i drugog.

U vrijeme kad je sva pažnja usmjerena na naše fizičko stanje, veliko je pitanje što se događa u našim glavama u ovim izvanrednim okolnostima, s kakvima se još nismo susreli. Upravo zato, gošća u studiju portala epodravina bila je Nina Hrenić, poznata koprivnička psihologinja i psihoterapeutkinja.

S njom smo razgovarali o sve većoj potrebi za psihološkom pomoći, funkcioniranju mladih, djece i starijih osoba koji su svaki na svoj način pogođeni ovom krizom te kako se nositi sa svojim emocijama, stresom, strahom.

- Oglas -

– Ne sviđa mi se termin novo normalno, jer ovo kako živimo nije normalno. Nije normalno da se bojim zagrliti svoju mamu i dati joj pusu, razmišljam bih li to učinila s leđa ili uopće ne. Ovo je izvanredno stanje i mi ćemo ga preživjeti jer smo preživjeli i druga izvanredna stanja. Nije ovo ni prva ni zadnja kriza koja je pogodila ljudski rod. Pogodila nas je sve, ne samo Hrvatsku, nego i cijeli svijet, i kao i svaka druga, proći će. Naravno, s nekakvim posljedicama, netko će biti više pogođen, netko manje, no proći će – kazuje psihologinja.

Napominje da ono na što možemo utjecati je da iz krize izađemo jači, snažniji.

– U krizi se treba fokusirati na život dan po dan, ne raditi globalne planove. Treba voditi računa o tjelesnom zdravlju, zdravlju bližnjih i svojem emocionalnom zdravlju da bismo mogli pomagati drugima. Roditelj ne može pomoći djetetu, ako je sam uznemiren i zabrinut za budućnost. Prvo je važno smiriti sebe, ako to ne možemo ili ne znano kako, potražimo savjete na internetu, ako ni to ne prolazi, onda od provjerenih izvora, stručnih stranica Hrvatskog psihološkog društva. Ako nije dovoljno, onda treba potražiti stručnu pomoć, odvojiti vrijeme za sebe, relaksirati se, reći sam sebi ovo će proći, ti to možeš i priznati si da je povremeno svima teško i da je to skroz ok – zaključila je N. Hrenić.

U emisiji epodravina televizije poslušajte još savjeta kako se nositi sa svim problemima u ovoj teškoj situaciji i ostati optimističan.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).