Šoderica

Od ptičje gripe uginulo 30 labudova, građane se moli da se ne približavaju ograđenom području

13:30h
0
Foto: Mirko Hanžeković

Posebno apeliram da se ne približavaju ograđenom području jer se virus može prenijeti na odjeći ili cipelama i tako zaraziti domaću perad. No naglašavam da ovaj virus ne prelazi na ljude, tako da nije potrebno dizati paniku – kazuje Juršetić.

Do sada je na Šoderici od ptičje gripe uginulo 30-tak labudova, virus se nije proširio van zone, a od njega ugibaju samo labudovi.


– Do sada smo sve slali na analizu u Centar za peradarstvo, no sada više za tim nema potrebe, tako da samo makivamo uginule – rekao nam je veterinar Ratimir Juršetić.

Napomenuo je kako su brzom intervencijom uspjeli gripu zadržati samo na tom području te nije došlo do zaraze domaće peradi, koja bi se u tom slučaju morala eutanizirati.

Veterinar Ratimir Juršetić sa psima // foto: Mario Kos
Veterinar Ratimir Juršetić // Foto: arhiva

– Divlje ptice se ne eutaniziraju, tu priroda odradi svoje. Prostor gdje su labudovi je ograđen trakom i stavljeno je upozorenje da im se ne prilaze i da ih se ne hrani. Nadležne službe ih daju hranu dva puta na dan, tako da nisu gladni  – kazuje Juršetić.

Apelirao je na građane da se pridržavaju svih uputa koje je uz njegovu pomoć izdao županijski stožer za civilnu zaštitu.

– Posebno apeliram da se ne približavaju ograđenom području jer se virus može prenijeti na odjeći ili cipelama i tako zaraziti domaću perad. No naglašavam da ovaj virus ne prelazi na ljude, tako da nije potrebno dizati paniku – zaključuje Juršetić.

 

čitam...