15.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Od Đurđevačkih pijesaka do površine Marsa

Rasco Mars Rover novi je projekt Sekcije za svemirsku tehnologiju Strukovne škole u Đurđevcu, učenici se pripremaju za istraživanje Zemlje i svemira
R

Možda među njima ima i naših budućih zaposlenika, a nama je svakako želja da mlade ljude zadržimo u podravskom kraju i omogućimo im da se ovdje razvijaju – ističe Ivan Franičević, predsjednik uprave Rasca.

Ne propustite

Rasco Mars Rover je novi projekt Sekcije za svemirsku tehnologiju Strukovne škole u Đurđevcu, kroz koji se učenici pripremaju za istraživanje Zemlje i svemira.

– Najprije ćemo s našim svemirskim vozilom istraživati Đurđevačke pijeske a onda, tko zna, možda s njim jednog dana završimo i na Marsu jer samo je svemir granica – opisuju svoj najnoviji projekt Boris, Luka, Borna i Karlo, učenici Strukovne škole u Đurđevcu, koji kroz Sekciju za svemirsku tehnologiju uče o kozmologiji, robotici, mehanici i elektrotehnici.

Njihov voditelj, profesor Željko Brček, osmišljava zanimljive aktivnosti kako bi ovim mladim istraživačima razbuktao znatiželju i produbio zanimanje za STEM područje.

Iako im je pandemija značajno poremetila planove jer ih je sada, zbog poštivanja mjera, u Sekciji puno manje nego lani, učenici sa svojim mentorom i ravnateljem škole Darkom Špoljarom nalaze načine za ostvarivanje svojih ciljeva.

Foto: Ivan Balija

Njihov posljednji projekt je tako zaintrigirao tvrtku Rasco iz Kalinovca koja se bavi proizvodnjom komunalnih vozila. Čelni ljudi Rasca su u navedenom projektu i aktivnostima vezanim uz projekt prepoznali sebe, budući da ih je želja za istraživanjem i praktična primjena znanosti i tehnike dovela do toga da danas u svom portfelju imaju više od 70 proizvoda. A počeli su slično kao i ovi učenici; prije 30 godina dvojica su prijatelja i inženjerskih entuzijasta Darko Paviša i Frane Franičević u garaži proizveli svoj prvi stroj – berač kamilice.

– Bez inovacije nema evolucije i zato nam je drago kad vidimo učenike koji žele razvijati svoju kreativnost i stvarati nešto novo. Zato smo se odlučili priključiti ovom projektu i pomoći im u realizaciji jer imamo puno zajedničkih točaka. Možda među njima ima i naših budućih zaposlenika, a nama je svakako želja da mlade ljude zadržimo u podravskom kraju i omogućimo im da se ovdje razvijaju – ističe Ivan Franičević, predsjednik uprave Rasca.

Foto: Ivan Balija

Kako objašnjava profesor Brček, Rasco Mars Rover se izrađuje prema otvorenoj NASA-inoj platformi Jet Propulsion Laboratory. Ondje se nalaze svi nacrti i ‘know-how’ za izradu svemirskog vozila dok se dijelovi nabavljaju sa svih strana.

Rascovu donaciju su iskoristili za kupovinu nekih dijelova iz Kine, dok plastične dijelove printaju na školskom 3D printeru. Dosad su izradili predmodel budućeg svemirskog vozila dok bi pravi trebao biti većih gabarita, imat će kameru, robotsku ruku i GPS navođenje. Učenici planiraju napraviti dva modela budući da su se ovim projektom prijavili i na IRIM-ov natječaj  Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

– Volje i ideja imamo, a nadamo se da ćemo uz pomoć tvrtki i institucija koje prepoznaju naš rad, možda jednog dana vidjeti i NASA-in centar na Floridi, što je velika želja ovih učenika – zaključuje profesor Brček.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZANIMLJIVO GOSTOVANJE

Anđa Marić na Dan žena u knjižnici predstavlja knjigu “Moja revolucija u 365 dana”

Povodom Međunarodnog dana žena, Grad Križevci i Gradska knjižnica Franjo Marković Križevci organiziraju predstavljanje knjige "Moja revolucija u 365 dana"...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×