Raste broj prometnih prekršaja – u kolovozu zabilježen najveći broj stradalih osoba ove godine

14:04h
0
Na presici je rečeno da je u kolovozu zabilježen najveći broj stradalih osoba ove godine // foto: Koprivnica.net

Za razliku od prošle godine, broj kaznenih djela i broj prometnih prekršaja je u porastu, dok je broj prekršaja protiv javnog reda i mira u padu. Obznanio je to na današnjoj redovnoj konferenciji glasnogovornik policije Dražen Laljek.

Što se tiče kolovoza, u tom mjesecu evidentirana su 173 kaznena djela, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine povećanje za čak 41%. Najviše kaznenih djela odnosi se na opći kriminalitet, a najteže kazneno djelo zabilježeno je u Novigradu Podravskom, gdje je mještanin tog sela, zbog duga, pokušao ubiti poznanika.

Što se tiče stanja sigurnosti prometa, u kolovozu je evidentirano 78 prometnih nesreća. U odnosu na isti mjesec prošle godine, to je povećanje 15%, a u odnosu na prošli mjesec, povećanje za 42%. U tih 78 nesreća, nastradalo je 59 osoba, i to jedna smrtno, 12 njih zadobilo je teške povrede, a 46 lakše. Napomenimo kako je brojka od 59 nastradalih osoba najveća brojka nastradalih u ovoj godini. Isto tako, broj smrtno stradalih osoba duplo je veći već u prvih osam mjeseci ove godine, nego što je bio kroz svih 12 mjeseci prošle. Tijekom kolovoza, policija je iz prometa isključila 234 vozača i 76 vozila te je oduzela 80 vozačkih dozvola.Dražen Laljek, glasnogovornik policije // foto: Koprivnica.net

Protiv javnog reda i mira zabilježena su 43 prekršaja i to je jedini segment u kojem je broj prekršaja, za razliku od prošle godine, u padu. Od ukupnog broja prekršaja, njih 49% izvršeno je pod utjecajem alkohola.

Akcija „Poštujte naše znakove“

Na konferenciji je bilo riječi i o akciji „Poštujte naše znakove“, koja se odnosi na najmlađe školarce i njihovo sudjelovanje u prometu. Voditeljica Pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa, Mirela Škvorc, tom je prilikom rekla kako je 1139 prvašića ove godine krenulo u školu.

– Kako bi se mogli prilagoditi novonastaloj situaciji u prometu i kako ne bi došlo do stradavanja djece, redovito obilazimo sve škole na području županije i održavamo predavanja onima najmlađima. Isto tako, predavanja se održavaju i njihovim roditeljima, jer je isto tako važno da i oni budu svijesni opasnosti na koje njihova djeca mogu naići – pojasnila je Mirela Škvorc te naglasila kako se kod škola vrši pojačani nadzor prometa.

Ove godine, djeca su sudjelovala u 55 prometnih nesreća, a u njima je teško povrijeđeno jedno dijete, dok je njih 17 zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Mirela Škvorc, voditeljica Pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa // foto: Koprivnica.netI na kraju jedna napomena za sve vozače. Od četvrtka pa sve do nedjelje policija će vršiti pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača, a cijeli idući tjedan pojačano će se nadzirati korištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje.